Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(11)

Himmelsk chokladsemla

Chokladsemlan gör verkligen skäl för sitt namn! Denna variant är fylld med både baileysganache och len chokladmousse. Ett måste för chokladälskaren!
Vote
(11)

Räcker till 6 st garnerade semlor (totalt 20 st semmelbullar)

Räcker till...

6 st garnerade semlor (totalt 20 st semmelbullar)

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Semmelbullar (ca 20 st)
  • 13-15 dl vetemjöl
  • 2 dl ljus sirap
  • 125 g smör
  • 50 g jäst
  • 1 msk kardemumma nymortlad
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
Chokladganache (räcker till 6 st semlor)
  • 1 dl Baileys
  • 100 g choklad av god kvalité finhackad
Chokladmousse (räcker till 6 st semlor)
  • 1 fp Dr. Oetker Tårtmousse Choklad
  • 2,5 dl mjölk
Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker till pudring
Semmelbullar
  1. Smält smör i kastrull. Tag av från plattan och häll i mjölk, sirap, kardemumma och salt. (Skall hålla ca 37°c)
  2. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare.
  3. Häll över degvätskan och läs upp jästen.
  4. Häll sedan i lite mjöl åt gången. Tänk hellre lite för lös deg än för mycket mjöl.
  5. Bearbeta degen länge och väl, minst 10 min.
  6. När du har en blank fin deg som släpper från bunkens kanter, så täck med plastfolie och låt den jäsa ca 1h.
  7. Forma till bullar och jäs sedan ytterligare 45min
  8. Grädda i 225°c ca 10 min. Under tiden så förbereder du fyllningarna.
Chokladganache
  1. Värm Baileys i en kastrull ( koka om du inte vill ha kvar alkoholen).
  2. Stäng av plattan och rör sedan i chokladen.
  3. När du har en blank fin smet är det klart.
Chokladmousse
  1. Vispa i hela förpackningen mousse i mjölken.
  2. Vispa tills du har en fluffig fin mousse.
Montering
  1. Vispa grädden i en bunke för sig.
  2. Skär av en trekant av locket på din semmelbulle.
  3. Gör en liten urgröpning och fyll med lite av chokladganachen.
  4. Varva sedan chokladmousse och grädde i en spritspåse och spritsa på semlan!!
  5. Toppa med locket och sist pudrar du florsocker över.