Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Farmors rutor med mannagrynsmörkräm

Kakan består av fyra mjuka bottnar gjorda på både tomatjuice och olivolja, varvade med vaniljdoftande mannagrynsmörkräm. Det kanske låter konstigt men den smakar gudomligt gott. 

 

 

 

 

Vote
(3)

Räcker till 1 långpannekaka i 4 lager, ca 22 * 30 cm

Räcker till...

1 långpannekaka i 4 lager, ca 22 * 30 cm

Kategorier
Recepttyp Mjuka kakor

Ingredienser

Så gör du

  • 12 msk tomatjuice (passerade tomater rörda med lite vatten för lösare konsistens)
  • 12 msk olivolja (eller neutral olja om du föredrar)
  • 10 msk florsocker
  • 1 st ägg
  • 10 g Dr. Oetker bikarbonat
  • ca 8-9 dl mjöl
Ingredienser kräm:
  • 1 l mjölk
  • 2 dl mannagryn
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 300 g rumstempererat smör
  • 2 dl sylt
  • Bottnar:

    Vispa alla blöta ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna, börja med 8 dl mjöl, och knåda till degen blir elastisk och inte klibbar. Tillsätt ev mer mjöl.

    Sätt ugnen på 150º.

    Dela degen i 4 lika delar och kavla ut varje del till en rektangel ca 22X30 cm, antingen på bakplåtspapper eller på baksidan av en plåt. Det blev lite trixigt att kavla degen så än så länge har jag inte hittat dett perfekta sättet. Jag jobbar på det. Vet att farmor använde baksidan av en plåt men jag hade ingen bra storlek på plåt eller så hade jag ingen slätt baksida.

    Grädda en botten i taget i mitten av ugnen för ca 5-7 minuter. Lägg bottnarna på en handduk och täck dem. 

    Under tiden bottnarna kallnar under duken, förbered krämen.

    Kräm:

    Koka upp mjölk och socker och tillsätt mannagrynet under omröring. Koka upp och låt sjuda tills mannagrynsgröten är färdig och har tjocknat. Låt gröten kallna.

    Vispa smöret luftigt. Vispa i vaniljsocker och lite kall mannagrynsgröt i taget, i ca 4 omgångar, i krämen.

    Varva bottnarna med kräm, 1/3 del kräm mellan varje bottnen. På andra botten lägg kräm och sen bre på sylten innan du lägger på nästa botten. Avsluta med botten och sikta över florsocker.

    Låt kakan stå och mjukna över natten eller minst 6 timmar. Skär i lagom stora bitar och njut.