Strösselrutor
God kaka till julens alla kalas
Räcker till 1 ugnsplåt strösselkaka
1 ugnsplåt strösselkaka
Ingredienser
Så gör du
- 5 st ägg
- 4 dl strösocker
- 200 g smör
- 1 dl standardmjölk (3%)
- 4 dl vetemjöl
- 2.5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Glasyr
- 100 g smör
- 2 msk kallt vatten
- 200 g florsocker
- Strössel till dekoration Jag använde Dr Oetkers naturliga dekorationsströssel hallon och blåbär
Bröa en ugnssplåt och sätt i gång ugnen på 175grader.Vispa ägg och strösocker poröst och vitt. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.Rör ner det avsvalnade smöret och mjölken i ägg och sockersmeten. Blanda vetemjöl,bakpulver,vaniljsocker separat i en annan skål,vänd sedan ner detta i smeten.Häll ner smeten i ugnsplåten och grädda i 15-20 min.Låt kakan svalna. Glasyren: Smält smöret till glasyren,lyft bort kastrullen från plattan och häll ner florsocker.vispa kraftigt, Späd sedan med 1 msk vatten i taget tills glasyren känns lagom. Vispa glasyren slät och häll sedan detta på den avsvalnade kakan,strö sedan valfritt strössel på glasyren. Skär i önskad mängd rutor.