Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Monstermaränger

Recept på söta och sega maränger som passar lika bra på barnkalaset som till Halloween!

Vote
(4)

Räcker till ca 12 st

Räcker till...

ca 12 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 3 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm ättiksprit
  • 1 dl florsocker
Dekoration:
  • 1 förp Dr. Oetker Gelfärger lila, grön och blå
  • 1 förp Dr. Oetker Sugar eyes
  1. Sätt ugnen på 100 °C varmluft 

    Det är viktigt, att alla redskapen är rena och fri från fett, då det annars kan påverka resultatet av marängen.

  2. Maränger:

    Vispa äggvitorna tillsammans med ättikssprit och hälften av strösockret. Vispa ca 2 minuter på medelhastighet.
    Tillsätt sedan resten av sockret och öka hastigheten. Vispa ytterligare 4 minuter eller tills äggsmeten är hård.
    Du ska kunna vända på bunken utan att smeten rinner ur.

    Fördela massan i olika skålar beroende på hur många olika färger det ska färgas i.

    Tillsätt ca. 1 tsk. gelfärg i varje portion smet.

    Vänd försiktigt runt färgen i marängsmeten, så det blir en marmorerad effekt. 
    Om färgen vänds runt för mycket blir hela smeten enfärgad.

    Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg klickar av marängsmeten på bakplåten med hjälp av två gafflar. 

    Dra lite i marängmassan med gafflarna, så de blir lite ojämna. Sätt sockerögon på monstren och skapa många olika uttryck, med 1, 2 eller 3 ögon per monster. Var försiktig och nudda inte det svarta i ögonen, då feta fingrar kan få pupillerna att lossna. 

    Grädda marängerna i ugnen i 60-75 min. Om du använder varmluft är det möjligt att göra flera plåtar på en gång, men det är viktigt att värmen i ugnen inte blir högre än 100 °C av hänsyn till sockerögonen.

    Låt marängerna svalna och förvara dem lufttätt.  

  3. Tips!

    Använd monstermaränger som pynt på Halloween-bordet eller sätt dem på din tårta för att göra den extra festlig.