Påskens goda småkakor
I detta recept hittar du super-enkla sugar cookies. Degen behöver INTE kylas innan gräddningen och dem håller formen perfekt.
Dessa "slänger" du ihop på noll-tid, alltså drygt en halv timme.
Räcker till ca 35-40 st beroende på storlek
ca 35-40 st beroende på storlek
Ingredienser
Så gör du
- 2,25 dl socker
- 2,25 dl rumsvarmt smör
- 1 st ägg
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1 tsl mandel essens (kan uteslutas)
- 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 6,75 dl mjöl
Sätt ugnen på 150º.
Vispa smör och socker tills det blir vitt och krämigt. Tillsätt ägget, vaniljsockret och mandel essensen. Vispa.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vispa in i äggsmeten lite i taget. Orkar inte din visp på slutet kan du knåda degen för hand tills allt mjöl är slut.
Kavla lite av degen på ett bakplåtspapper eller på mjölat bakbord. Jag använder helst bakplåtspapper än mer mjöl eftersom degen är lite smulig. Kavla degen ganska tjock, ca 1/2 cm tjock, och stansa kakor i vilka former du vill.
Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plått. Det blir lätt att lyfta dem med t ex en osthyvel så inte formen förstörs. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter. Låt kakorna svalna på plått innan du lyfter dem över till en bakgaller och låter dem kallna helt.
Tips:
Kakorna är jättegoda som dem är men annars går det jätte bra att dekorera med kristyr eller marsipan/ socker pasta eller varför inte sätta ihop två och två med en god kräm, Nutella eller sylt emellan.