Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Frosty fault line cake

Baka en trendig fault line tårta med vintertema. Tekniken bakom fault line cakes är inte speciellt svår, men de olika momenten kan ta lite tid. Dock blir resultatet så läckert att det är väl värt pysslet!

baka.se

Vote
(3)

Räcker till 10-12 pcs

Räcker till...

10-12 pcs

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Tårtbottnar:
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 200 g strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 5 st äggvitor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 275 g vetemjöl
Blåbärsfyllning
  • 300 g blåbär gärna frysta
  • 85 g strösocker
  • 50 g smör
  • 4 st äggulor
  • 2 msk Maizena
Vaniljkräm
  • 1 fp Dr. Oetker Vaniljkräm
  • 4 dl mjölk
Smörkräm
  • 5 st äggvitor
  • 300 g strösocker
  • 230 g mjukt smör
Dekoration
  • 1 fp Dr. Oetker Super Hero strösselmix
  1. Sätt ugnen på 175 °C varmluft.
  2. Tårtbottnar: Vispa smör och socker ljust och luftigt. Vispa samman mjölk och äggvitor i en annan skål. Sikta mjöl, bakpulver och vaniljsocker samman. Häll växelvis mjöl- och mjölkblandningen i smörblandningen och vänd ihop smeten. Fördela smeten i tre smorda tårtformar (ø 18 cm). Lägg ev bakpapper i botten så lossar kakan lättare. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Provstick för att se om bottnarna är färdiggräddade. Stickan skall vara torr. Låt bottnarna svalna helt i sina formar.
  3. Blåbärsfyllning: Värm blåbären i en kastrull eller gryta på svag värme tills de börjar vätska sig. Höj värmen och låt bären sjuda. Sila och spara endast saften från bären. Häll tillbaka 2 dl bärsaft i kastrullen. Tillsätt socker, smör, äggulor och majsstärkelse. Hetta upp blandningen under konstant vispning. Låt den koka upp tills den tjocknar. Tag av från värmen och låt blåbärsfyllningen svalna helt i kylskåp.
  4. Vaniljkräm: Vispa samman vaniljkrämen enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ in en stund i kylen.
  5. Stjälp tårtbottnarna ur formarna och jämna eventuellt till ytorna med en vass kniv. Placera en tårtbotten på en tårtbricka. Täck med ett generöst lager vaniljkräm. Lägg på nästa tårtbotten och bred på blåbärsfyllning. Toppa med sista tårtbottnen. Sätt in tårtan i kylen medan du förbereder smörkrämen.
  6. Smörkräm: Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Värm försiktigt blandningen i ett vattenbad tills det börjar skumma och når en temperatur på 65 °C. Ta skålen från vattenbadet och vispa tills äggblandningen når rumstemperatur. Enklast är om du använder en bakmaskin. Tärna smöret och tillsätt bitarna i äggbladningen lite i taget under konstant vispning. Om smörkrämen blir för tunn sätts den i kylskåp en liten stund innan du fortsätter vispa.
  7. Ta fram tårtan och spackla en ca 5 cm bred bård av smörkräm runt tårtans mitt. Det behöver inte bli perfekt.
  8. Blanda de olika strösselsorterna i en skål.
  9. Ställ tårtan på en bricka för att undvika strössel överallt. Använd handflatorna och ös/klistra på rikligt med strössel runt hela bården. Borsta av överflödigt strössel som hamnat utanför, det kan underlätta att använda en tårtskrapa. Ställ in tårtan i kylen i en halvtimma så att strösslet verkligen fäster ordentligt i smörkrämen.
  10. Nu är det dags att täcka tårtan med smörkräm nedanför och ovanför din fault line. Börja med att lägga ett tjockt lager smörkräm runt tårtans nederkant och låt det överlappa över strösslet litegrann. Återigen behöver inte kanten bli rak – intrycket snarare förstärks om kanten är vågig. Använd gärna en liten vinkelpalett. När du har smörkräm längs hela underkanten använder du en tårtskrapa för att försiktigt jämna till ytan.
  11. Gör nu samma sak ovanför strösselbården och täck även ovansidan av tårtan innan du jämnar ytan med tårtskrapan så blir kanterna snygga.
  12. Låt tårtan vila ytterligare en halvtimma i kylen innan den är färdig att servera.