Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(29)

Julkranstårta med pepparkakssmak

Recept på julens jultårta, både när det kommer till de goda smakerna och det fantastiska utseendet. Tårtan har smaker av pepparkaka och lingon, och sedan är den spacklad med en len marängsmörkräm. Den vackra spritsningen får du till med hjälp av tyllarna, färgerna och redskapen vi tipsar om längre ner i receptet. Se vår korta video där vi visar hur vi gör dekorationen.

baka.se

Vote
(29)

Räcker till 8-10 pcs

Räcker till...

8-10 pcs

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Pepparkaksbottnar
  • 150 g Smör
  • 3 st Ägg
  • 3 dl Socker 270 g
  • 4 dl Mjöl 250 g
  • 1 msk Kanel
  • 1 msk Mald ingefära
  • 1 tsk Mald nejlika
  • 1 tsk Bikarbonat
  • 150 g Fet filmjölk eller gräddfil 1,5 dl
  • 180 g Lingonsylt 1,5 dl
Fyllning
  • 100 g Mjukt smör
  • 120 g Florsocker 2 dl
  • 1 tsk Vaniljpasta eller vaniljpulver
  • 300 g Kylskåpskall cream cheese
  • 1 dl Lingonsylt
Marängsmörkräm
  • 170 g Äggvita ca 4-5 ägg
  • 250 g Socker 2,75 dl
  • 450 g Rumstempererat smör
  • Vitt färgämne/pulver om du vill ha den extra vit
Dekoration
  • Vitt färgämne/pulver
  • Wilton julröd pastafärg
  • Wilton guldgul pastafärd
  • Wilton mossgrön pastafärg
  • 20 g Callebaut mörk choklad
  1. Smörj tre anslagsformar, ca 16 cm i diameter, klä botten med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader vanlig ugn).
  3. Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.
  5. Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.
  6. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 20 minuter, tills en sticka kommer ut torr. Stjälp upp bottnarna och låt dem svalna helt.
  7. Vispa smöret till fyllningen i ett par minuter, tillsätt florsocker och vanilj och vispa tills krämigt. Vänd ner den kalla färskosten och vispa tills du har en krämig frosting
  8. Med en rund tyll, ca 1 cm, spritsar du ett lager av frostingen på den första tårtbotten, sen spritsar du ett varv till längs kanten så att det bildas en mur, där i brer du ut 0,5 dl lingonsylt. Lägg på nästa botten och upprepa. Ta frostingen som blir över och bre ett tunt lager på och runt om hela kakan. Ställ gärna in tårtan i kylen i ett par timmar efter detta.
  9. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller tills alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingrarna.
  10. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur, det tar minst 10 minuter.
  11. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm. Tillsätt den vita färgen. Dags för dekoration. Tips! Se även vår korta video där vi visar hur vi gör dekorationen.
  12. Ta fram tårtan. Bre ett tunt lager smörkräm på toppen av tårtan och sedan ett ca 1 cm tjockt lager runt om tårtan. Använd ett snurr-fat. Håll med tårtkammen medan du snurrar och gör mönster med tårtkammen. Snurra, skrapa av smörkrämen som blir över. Håll på så tills du har ett så tunt lager och jämnt som du kan få utan att komma in på frostingen och kakans kant. Sätt in kakan i kylen.
  13. . Dela upp resten av smörkrämen i 4 olika små skålar med lika mycket i varje och en 5:e skål med bara en msk smörkräm i. Färga den lilla gul. De andra ska färgas grönt, rött, brunt (med smält choklad) och den sista behåller du vit.
  14. Klipp kvadrater, ca 5x5 cm, av bakplåtspapper som du kan spritsa på. Fäst varje ruta med lite smörkräm på rosnålen. Spritsa sedan kottar (#81), julrosor i rött och rosa med gröna blad och gula pistiller #352, #3). Lägg dem på en bricka och ställ in dem i frysen. Du kan göra både röda och vita julrosor och sedan lite slarvigt blanda färgerna i spritspåsen för att få melerade.
  15. Med den bruna smörkrämen spritsar du ett par cirklar (som grenar) med #5. Med den gröna smörkrämen och #3 spritsar du små granbarr ut från kransen in mot tårtans mitt.
  16. Ta fram de frusna dekorationerna och placera ut dem på kransen. Spritsa sedan löv med den gröna smörkrämen och #70, sedan små röda bär med den röda smörkrämen och #5.
  17. Fyll ut med dekorationer tills du är nöjd.