Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(62)

Moussetårta med smak av rabarber, citron och mandel

En fräsch moussetårta i flera lager bakad på mandelbotten. Du bakar den med fördel i en rund silikonform ca 24 cm stor och 8 cm hög, eller en springform där du klätt kanterna med tårtplast.

baka.se

Vote
(62)

Räcker till 1 st tårta ca 24 cm

Räcker till...

1 st tårta ca 24 cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Mandelbotten
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl neutral olja
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1-2 st bittermandlar finrivna (kan uteslutas)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
Citronmousse
  • 5 st gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 1 dl färskpressad citronjuice
  • 1 st citron använd det rivna skalet
  • 1,5 dl socker
Rabarbermousse
  • 5 st gelatinblad
  • 2,5 dl socker
  • 300 g rabarber rensad och skuren i bitar
  • 0,25 dl vatten
  • 5 dl grädde
  • 1 msk vaniljsocker
Lemon curd spegel
  • 4 st gelatinblad
  • 340 g lemon curd
  • 0,5 dl vatten
  • eventuellt vit pastafärg kan uteslutas
Mandelbotten (kan förberedas upp till dagar innan)
  1. Vispa ihop ägg och socker riktigt pösigt och luftigt.
  2. Rör ner olja.
  3. Blanda ihop samtliga torrvaror och sikta ner i äggvispet.
  4. Vänd runt och häll i form som är ca 23-24cm i diameter.
  5. Grädda i 175°c varmluft ca 25 min (kakan kommer sjunka ihop lite när du tar ut den). Kyl ner.
Citronmousse (kan förberedas upp till dagar innan)
  1. Börja med att lägga gelatinblad i kallt vatten.
  2. Koka sedan ihop citronjuice, skalet samt socker i en kastrull ( sockret skall lösa upp sig).
  3. Vill du ha en helt slät mousse så sila av skalet, men det är en smaksak vad du föredrar.
  4. Smält ner gelatinbladen i citronsockerlagen och ställ att svalna till ca 28-30°c.
  5. Under tiden så vispar du grädden medelhårt.
  6. När blandningen med gelatinbladen nåt önskad temperatur så vispar du snabbt ner den i grädden.
  7. Tänk på att allt bara precis skall gå ihop och fördelas jämt, så vispa inte mer än nödvändigt för då försvinner luften ur grädden.
  8. Häll sedan moussen i en silikonform med samma mått som mandelbotten (vi har använt en med måttet 24cm i diameter). Frys in moussen minst 5 tinmar, men det kan med fördel göras en dag (eller flera) i förväg.
Rabarbermousse
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Lägg rabarberbitar, socker och vattnet i en kastrull och koka ihop.
  3. När bitarna är mjuka så mixa ihop (lättast att använda en mixerstav).
  4. När du har en slät puré så tillsätt de blötlagda gelatinbladen, rör runt så att de löses upp och låt sedan svalna till ca 28-30 °c .
  5. Under tiden så vispa grädden medelhårt och när rabarberpuren har uppnått önskad temperatur så vispar du snabbt ihop grädde och rabarber. Tänk på att bara precis låta ingredienserna gå ihop och fördelas jämnt.
Montering av tårta
  1. Plocka fram den frysta citronmoussen och häll rabarbermoussen över. Ett bra knep är att "slå" bunken lite lätt i bänkskivan så fördelas moussen jämt och fint.
  2. Avsluta med att lägga på mandelbotten, vänd den gärna upp och ner för snygga raka lager.
  3. Frys sedan in hela tårtan så att den blir helt fryst.
Lemon curd spegel och dekoration
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5-10 min.
  2. Värm lemoncurd och vatten i kastrull och vispa slätt.
  3. Rör ner gelatinbladen och eventuellt färg och rör runt. Låt svalna tills den håller 38-40 °c.
  4. Ta försiktigt ut den frysta moussetårtan ur formen.
  5. Häll sedan lemoncurdglazen över tårtan (ett bra knep är att ställa en bunke upp och ner på tex en plåt och placera den djupfrysta moussetårtan på. Då rinner överflödet av glazen ner från tårtan och du får snygga jämna kanter.
  6. Placera sedan tårtan på fat och låt tina i kyl ca 4 timmar innan servering.
  7. Dekorera med tex ätbara blommor.