Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Bullfest i långpanna

I detta recept bakas bullarna i långpanna, för att sen kunna serveras med mjuk vaniljglass. Det blir så mycket mer än bara en bulle i handen!

Vote
(5)

Räcker till 20 bullar

Räcker till...

20 bullar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Vetedeg:
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2,5 dl mjölk 3 %
  • 3/4 dl strösocker
  • 1,5 msk kardemumma stött
  • 1 st ägg stort
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special (420 g)
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 1 st ägg till pensling
Fyllning:
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 150 g mandelmassa
  • 60 g pistagenötter finmalda
  • 1 tsk vaniljpulver
Garnering:
  • pärlsocker, mandelspån och pistagenötter
  1. Vetedeg:

    Smula ner jästen i en bunke.

    Värm mjölken till max 37 grader i en kastrull och blanda med jästen. Rör ner socker, kardemumma, ägg, salt och sist mjölet lite i taget.

    Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen i en hushållsassistent tills den blir helt slät och elastiskt, i cirka 10 minuter,

    Låt jäsa under bakduk i 1 timme medan du gör fyllningen.

  2. Fyllning:

    Dela smöret små bitar och lägg i en bunke. Riv ner mandelmassan.

    Finmal pistagenötterna och blanda ner.

    Rör ner vaniljpulver och blanda med en slickepott till en jämn smet.

  3. Montering:

    Sätt ugnen på 250 grader och klä en valfri långpanna med bakplåtspapper.

    Knåda degen och kavla ut till en rektangel, cirka 40 x 50 cm.

    Fördela fyllningen med en palett eller en slickepott och rulla ihop till en lång rulle. Dela i 20 bullar.

    Lägg bullarna bredvid varandra i långpannan och låt jäsa i ytterligare 30 min.

    Pensla med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker, mandelspån och pistagenötter.

    Ställ in bullarna mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i ca 20-25 min tills bullarna får en gyllenbrun färg. 

    Servera med vaniljglass.