Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(13)

Kalljästa jordgubbsbullar

Sommarens godaste bullar fyllda med hemmagjord jordgubbssylt. Det perfekta fikat till sommarens alla kalas.

baka.se

Vote
(13)

Räcker till ca 30-35 st stora bullar

Räcker till...

ca 30-35 st stora bullar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Bulldeg
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 3%
  • 1 st stor citron rivet skal
  • 200 g smör
  • 2 dl vit sirap
  • 2 st ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 14-15 dl vetemjöl använd gärna Manitoba cream eller vetemjöl special
Jordgubbssylt
  • 250 g jordgubbar
  • 2 dl syltsocker
Pensling och topping
  • 150 g smör smältes eller brynes
  • 20 g frystorkade jordgubbar
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
Bulldeg
  1. Smält smör i kastrull och tag av från plattan.
  2. Häll smöret i en degbunken/ degblandaren och tillsätt ägg, mjölk, sirap, salt, citronskal och jäst.
  3. Blanda runt så jästen löser sig och och börja sedan att arbeta in lite mjöl åt gången.
  4. Börja med hälften av mjölmängden, och arbeta sedan bara in såpass mycket mjöl att du får en smidig deg som hellre är lite kladdig än för mycket mjöl i.
  5. När du arbetat ihop degen så täck bunken med plastfolie eller tättslutande lock och ställ I kylen minst 8 timmar men gör inget om den står längre (över natten är perfekt, eller varför inte medans du är på jobbet).
  6. Förbered jordgubbssylten: Lägg jordgubbar och syltsocker i en kastrull, låt koka ihop och mixa sedan slätt. Låt sedan koka i nån minut. Låt svalna.
  7. När det är dags för bullbak så tar du ut degen ur kylen och stjälper sedan upp den på mjölat bakbord.
  8. Kavla ut den kalla degen till en stor rektangel och bred på jordgubbssylten (se separat recept). Det går självklart att använda en köpt sylt men välj då en slät sylt utan bitar i.
  9. Rulla nu ihop rektangeln till en rulle. Tänk på att rulla försiktigt så att inte sylten trycks ut.
  10. För att få snygga bullar utan massa klet så rekommenderas att använda en sytråd för att "skära" bullbitar med. För in sytråd under bullen så att det blir en ögla kring bullen, lägg tråden omlott och dra ihop som en snara och vips så har du en snygg bulle att lägga på plåt.
  11. När du skurit alla snurror så lägger du på plåtar och låter jäsa i ca 40 min. ( blir ca 30-35 rejäla cafébullar)
  12. Grädda sedan på 225°c ca 10 min. Gräddningstid varierar sig beroende på ugn och storlek på bullar, så kika så att bullarna har rest sig och fått fin färg.
Pensling
  1. Börja med att mixa ihop socker, frystorkade jordgubbar och vaniljsocker till fint smul.
  2. Smält sedan smöret ( det blir extra gott att bryna smöret lite gyllene).
  3. När Bullarna kommer ut ur ugnen så pensla direkt med smöret och strö sedan jordgubbssockret över..