Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(25)

Hjärtkakor med hallonsmörkräm

Recept på Alla hjärtans dag kakor med läcker hallonsmörkräm. Genom att gradvis tillsätta mer hallonpuré i smörkrämen får vi olika fina rosa nyanser. Ett enkelt och roligt recept du inte får missa!

baka.se

Vote
(25)

Räcker till ca 30 st kakor

Räcker till...

ca 30 st kakor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Mördegskakor
  • 150 g smör kylskåpskallt
  • 1 st stor äggula spara äggvitan till smörkrämen
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • +ev lite kallt vatten om degen inte går ihop
Hallonsmörkräm
  • 150 g hallon
  • 1 dl syltsocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 st äggvita rumsvarm
Mördegskakor
  1. Arbeta ihop alla ingredienser förutom äggulan. Absolut bäst är att använda dig av en matberedare, har du ingen så funkar det ypperligt att använda händerna för att snabbt kunna få ihop degen.
  2. Mixa ihop till finfördelat smul och tillsätt sedan äggulan så att degen precis går ihop. Beroende på storlek på äggulan så kan några droppar kallt vatten behövas.
  3. Tryck ihop degen till en boll och kavla ut till en platta emellan två mjölade smörpapper, ca 3-5 mm tjock.
  4. Lägg i kyl eller frys i 1-2 h.
  5. Sätt ugnen på 200°c och förbered en bakpappersklädd plåt.
  6. Tag sedan fram degplattan och stansa ut hjärtan med exempelvis pepparkaksform.
  7. Lägg dina hjärtan på plåten ( blir ca 30 st så du kan behöva grädda i omgångar)
  8. Grädda i ca 8-10 eller tills kakorna fått fin färg . Låt svalna helt på galler och medan du förbereder smörkrämen.
Hallonsmörkräm
  1. Koka upp hallon och syltsocker, sila av kärnorna och låt svalna till rumstemperatur.
  2. Vispa sedan ihop florsocker, vaniljsocker och smör så att det blir riktigt luftigt och poröst, det är luften du vispar in som gör den smörkräm fluffig och len i konsistensen.
  3. Tillsätt äggvitan och fortsätt vispa, använd gärna en hög cylinderformad bunke när du vispar och dra med en slickepott utefter insidan med jämna mellanrum så att det inte finns kvar några smörklumpar.
  4. Nu är det dags att börja tillsätta hallonpuren. För att göra kakor i flera nyanser så tillsätter du helt enkelt lite hallonpuré åt gången, breder smörkrämen på önskat antal kakor i en nyans, och så dags för nästa nyans. Vispa i lite mer hallonpure så att du får en djupare färg bred på ett gäng nya kakor osv. Ju mer hallonpure desto mer smak och starkare rosa nyans. OBS! Tänk på att tillsätta lite puré åt gången medans du vispar kraftigt med elvispen så går smörkrämen ihop finfint och smakar ljuvligt.
  5. När alla kakor har smörkräm på sig så är det bara att mumsa i sig. Förvaras i kyl eller frys .