Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(10)

Piontårta med hallon- och chokladsmak

Ett recept på en underbar tårta med smaker av hallon och choklad. Tårtan av dekorerad med pioner av marängsmörkräm som spacklats på för hand.

baka.se

Vote
(10)

Ingredienser

Så gör du

Chokladbottnar
  • 3 st Ägg
  • 3,5 dl Socker
  • 1 dl Olja
  • 3 dl Mjölk
  • 1,75 dl Dr. Oetker kakao
  • 2,5 dl Vetemjöl
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 0,5 tsk Salt
  • 2,5 tsk Dr. Oetker bakpulver
Hallonmousse
  • 7 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 500 g Hallon
  • 3 dl Socker
  • 300 g Färskost
  • 5 dl Grädde
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
Marängsmörkräm
  • 4 st Äggvitor 140g
  • 2 dl Socker
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 krm Salt
  • Colour Mill Raspberry till pioner
  • Colour Mill Baby Pink till pioner
  • Colour Mill Candy till pioner
  • Colour Mill Forest till blad
  • Colour Mill Mint till blad
  • 230 g Smör rumstempererat
Chokladbottnar
  • Sätt ugnen på 175°c och förbered en form som är ca 23-25 cm i diameter och ca 7- 8 cm hög. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Vänd sedan ner olja och mjölk. Tag en separat bunke och blanda ihop samtliga torrvaror, som du sedan siktar sedan ner i äggsmeten. Vänd runt så att det blir en slät smet. Häll i formen och grädda ca 55-60 min. Obs! tänk på att gräddningstiden varierar mellan ugnar. Kolla med en provsticka så att den är klar. Tag ur ugnen och låt svalna.
Hallonmousse
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka ihop hallon och socker, vispa sönder så att du inte har några stora bitar av hallon. Tag av från plattan och rör ner dem uppblötta gelatinbladen. Låt hallonpurén svalna till ca 30°c . Vispa ihop färskost, grädde och vaniljsocker till en medelhård konsistens. När hallonen svalnat så vänd snabbt ihop dom med grädd- och färskostblandningen. Rör ej i onödan utan se bara till att allt blandas.
Marängsmörkräm
  • Tänk på att göra smörkrämen först när den skall användas på tårtan . Förbered en kastrull med vatten, och en bunke som får plats i kastrullen. Sätt på plattan så att vattnet börjar sjuda. Mät upp socker och äggvita i bunken och värm sedan i vattenbadet medans du rör . När temperaturen är ca 64°c så ta av och häll i assistent med vispfunktion. (även elvisp kan användas, men det skall vispas länge). När du har en vit och fluffig marängsmet som har svalnat tillsätter du vaniljsocker och salt. Klicka sedan ner lite smör åt gången medan du vispar tills du har en härlig smörkräm. (Skulle den skära sig så fortsätt vispa på högsta effekt tills den går ihop igen, kan ta en stund)
Montering
  • Diska ur samma form som du hade till tårtbotten och klä med bakplåtspapper eller tårtfilm. Börja med att dela tårtbotten i tre delar. Ett bra tips för att få snygga jämna delar är att frysa botten och dela när den fortfarande är fryst. Lägg tillbaka första delen i formen och fyll sedan med hälften av hallonmoussen, fortsätt med del två och häll på resterande hallonmousse. Lägg på sista delen och ställ i frysen så att den stelnar, gärna över natten men minst 5-6 h. När tårtan stelnat så lossar du springformen och drar av tårtplasten/bakplåtspappret. Täck sedan hela tårtan med hälften av marängsmörkrämen genom att addera ett jämt lager runtomkring hela tårtan. Använd degskrapa, palett, kniv eller liknande för ett jämt resultat. Sedan är det dags för det roliga! Ta den andra hälften av marängsmörkrämen och färga in med Colour Mill färgerna och sedan är det bara att börja skapa på din tårta. Avsluta gärna med att addera lite strössel för att få ett levande resultat. Går utmärkt att frysa in marängsmörkräm som blir över om du inte använder allt.