Chokladbakelser
Härligt sega och ljuvligt chokladiga - detta är mitt absoluta favoritbakverk.
Tips! I stället för att göra bakelser räcker receptet till en kladdkaka med glasyr.
Räcker till 16-20 st bakelser
16-20 st bakelser
Ingredienser
Så gör du
- 3 st ägg
- 4,5 dl socker
- 150 g smält smör
- 6 msk kakao
- 1,5 krm salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 3,75 dl vetemjöl
Garnering
- 150 g smält smör
- 6 msk socker
- 3 tsk vetemjöl
- 6 tsk kakao
- 3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt smält smör.
Tillsätt sedan kakao, salt, vaniljsocker och sist vetemjöl. Fortsätt att vispa tills smeten är jämn.
Fyll muffinsformar ungefär till hälften med smet. Jag brukar använda alluminiumformar eftersom de ger bra stadga.
Grädda bakelserna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Det är godast när bakelserna är lite kladdiga och sega så plocka hellre ut de för tidigt än för sen. Jag brukar testa några gånger med provsticka omkring 15 minuter tills de är stickan är lagom smetig.
Gör en fördjupning i mitten av bakelserna med baksidan av en sked. Här ska du sedan lägga glasyren.
Glasyren:
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt det sjuda men rör om hela tiden så att det inte bränner vid.2. Tillsätt socker, kakao, vetemjöl och vispa så att det inte klumpar sig.
3. Fortsätt att röra tills glasyren tjocknar och blir seg. Då är den klar.
Lägg en klick glasyr i fördjupningarna på bakelserna. Ställ in bakelserna i kylen så att glasyren stelnar.
Bakelserna går bra att frysa om och är nästan godast när de är lite kalla.