Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Smultron och Lavendel Cheesecake

En härlig brytning mellan smakerna smultron och Lavendel.

tulipans bakverk

Vote
(1)

Räcker till 20 personer

Räcker till...

20 personer

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Botten:
  • 350 gram pepparkakor
  • 150 gram smör
Fyllning:
  • 3 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 5 dl grädde
  • ekologisk vanilj (frön)
  • 5 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 250 gram mascarpone ost
  • 300 gram philadelfia ost
  • rosa pastellfärg
  • smultron essens finns att köpas/beställas på essens fabriken i stockholm
Lavendel spegel:
  • 3 dl vatten
  • 2-3 dl socker
  • 5 st Dr. Oetker gelatinblad
  • några droppar lavendelvatten
  • kanderade violblad
  • Gör så här:

    Smula/hacka pepparkakorna till ett fint damm. Smält smöret och rör ner det i pepparkakorna.

    Tryck ut i en stor springform på ca 27cm i diameter. Lägg in i kylskåp för kylning/stelning.

    Vispa äggulorna och sockret till en slät och krämig smet. Lägg gelatinet i blöt.

    Vispa grädde och vanilj i en annan bunke till hård gräddskum.

    Blanda sedan ner ägg och socker smeten i grädden och även mascarpone och philadelfia, färga och sätt i smultron essensen allt efter egen smak.

    Vispa ihop allt försiktigt tills allt är slätt och fint. Smält gelatinet och häll det i smeten. Blanda om väl.

    Häll upp allt i kakan och ställ på kylning i många timmar eller helst över natten.

    Lavendel spegel:

    häll upp vatten och socker och lavendel vattnet i en kastrull och låt koka upp tills sockret har löst sig.

    Lägg gelatin bladen i kallt vatten och låt stå tills dom blivit mjuka, krama ur och lägg dom i den varma kastrullen och rör om tills allt smält ner.

    Låt lavendel spegeln kallna.

    Ta ut den riktigt nedkylda kakan (lägg den i frys i ca en halvtimme om du är osäker) och häll över den avsvalnade lavendel spegeln.

    Har du tillgång till kanderad lavendel eller violer som det är i denna, lägg ut det över kakan innan du häller ut spegeln men det går även bra att sticka ner dom direkt efter att spegeln kommit på kakan, för att få till mönster eller dylikt. (Undvik för mycket lavendel eftersom det är starkt)

    In i kylskåp igen i några timmar.

    Ät och njut! :)