Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Lussekatter med kristyr

Recept på klassiska lussekatter som är saftiga i konsistensen och riktigt goda. Låt fantasin flöda och dekorera med kristyr och valfritt strössel som är kul att göra tillsammans med familjen.

Vote

Räcker till ca 40 st

Räcker till...

ca 40 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk Dr. Oetker Saffransarom
  • 50 g jäst
  • 1 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • ca 16-17 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 1 st uppvispat ägg
Dekoration:
  • 1 tub Dr. Oetker vit kristyr
  • valfritt Dr. Oetker strössel
  1. Smält smöret och tillsätt mjölk och saffransarom, värm till 37°.

    Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig.

  2. Knäck ner ägget och tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Jäs övertäckt i ca 30-40 minuter till dubbel storlek.

    Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Dela varje deg i ca 20 jämnstora bitar. Rulla ut varje del till en smal rulle och forma lussekatter.

  3. Lägg lussekatterna på plåtar täckt med bakplåtspapper och garnera med russin, tryck till djupt ner i bullarna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225 grader, ca 8 minuter tills de är gyllenbruna.

    Ställ att svalna under bakduk.

    Låt fantasin flöda och garnera med dekorationskristyr och valfritt strössel.