Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(13)

Bästa nyttiga brödet

Milda http://www.milda.se

Vote
(13)

Fri från

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till ca 25 stycken

Räcker till...

ca 25 stycken

Kategorier
Näringsvärde Äggfritt

Ingredienser

Så gör du

  • 1 dl krossat linfrö
  • 1 dl vete- eller rågkross
  • 1 dl kruskakli
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk salt
  • ev brödkryddor
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 75 g Milda i folie, (eller 3/4 dl Milda flytande margarin)
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk äppelmos
  • 16 - 17 dl vetemjöl, (960-1020g)
  • 1. Blanda linfrö, vetekross, kruskakli, solrosfrön och rågmjöl i en kastrull. Tillsätt salt, ev brödkryddor och vatten och blanda till en lös gröt. Koka upp och låt småkoka ett par minuter, ställ åt sidan att svalna en stund.

    2. Smält margarinet och du använder Milda i folie, blanda med mjölken och värm till 37ºC. Smula jästen i en degbunke, häll margarinblandningen över och rör om tills jästen lösts upp.

    3. Blanda i "gröten" när den svalnat något, tillsätt äppelmos och sedan vetemjöl tills degen inte kladdar. Arbeta degen väl, 8-10 minuter med träslev eller 5 minuter med hushållsassistent.

    4. Ställa att jäsa, övertäckt ca 40 min. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.

    5. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Tillsätt mer vetemjöl, om det behövs. Baka ut som småfranska eller andra småbröd. Sätt ugnen på 200ºC.

    6. Låt bullarna jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädd plåt 30 minuter.

    7. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.