Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(10)

Danskt rågbröd

Vote
(10)

Räcker till 2 bröd

Räcker till...

2 bröd

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Dag 1
  • 2 dl kokhett vatten
  • 1 dl krossad råg
  • 1/2 dl solrosfrö
  • 1/2 dl linfrö
  • 1/2 dl sesamfrö
Dag 2
  • 1 påse bagarens jästmix surdegsbröd
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • olja till pensling av två brödformar
  1. Dag 1: Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt kokhett vatten. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

  2. Dag 2: Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem till de skållade fröna från dag 1. Tillsätt fingervarmt vatten och sirap. Blanda degen långsamt i maskin eller för hand i 20 min. Degen skall vara lös som en gröt. Täck med bakduk eller plast och låt jäsa i 45 min.

  3. Sätt ugnen på 250°C. Pensla två formar med olja och fördela degen i formarna. Formarna ska vara fyllda till ca hälften. Täck med bakduk eller plast och låt jäsa i 45 min.

  4. Placera formarna mitt i ugnen, spraya in lite vatten med en sprayflaska och sänk temperaturen till 175°C. Grädda i 60 min. Lossa brödet ur formarna direkt efter gräddningen.

  5. Brödet blir bättre att äta om det får ligga 1-2 dagar.

    Tips!

    Blanda gärna i valfri torkad frukt och/eller nötter, t.ex. russin, aprikoser, fikon, äpplen, valnötter, hasselnötter etc. Blanda i frukten/nötterna först i slutet av knådningen. Strö gärna havregryn, solrosfrön eller sesamfrön i formen innan du häller i degen. Strö även lite på ovansidan av brödet innan du sätter in det i ugnen.