Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Havrebröd

Detta är ett gott och mört bröd som passar bra som kvällsmål. Testa gärna med smör och ost!

Melita

Vote
(5)

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 1 st bröd

Räcker till...

1 st bröd

Ingredienser

Så gör du

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olja , jag använder rapsolja
  • 3 dl fiberhavregryn
  • 1 dl krossat linfrö
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl fullkornsvetemjöl
  • Smula jästen i en bunke. Lös den med det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja, havregryn och krossade linfrö. Låt svälla ca 15 minuter. 

    Tillsätt vetemjölet lite i taget under knådning. Knåda sedan degen smidig i 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Låt degen jäsa 1 timme. 

    Sätt ugnen på 225 grader.

    Knåda degen och forma den till ett avlångt bröd. Lägg den på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.