Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Knådfria och kalljästa frukostfrallor

Dessa frallor slänger du snabbt och enkelt ihop på kvällen och låter degen jäsa i kylskåpet över natten. Perfekt när du vill lyxa till det med nybakat bröd till frukosten!

Nu är det fikapaus

Vote
(1)

Räcker till 8 st

Räcker till...

8 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 6 g Jäst
  • 4 dl Kallt vatten
  • 1 dl Havregryn
  • 1 msk Rapsolja
  • 4-5 dl Vetemjöl
  • 2 1/2 dl Grahamsmjöl
  • 1 1/2 tsk Salt
  • Vallmofrön eller sesamfröm (Valfritt)
  1. Lös upp jästen i det kalla vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt havregryn, rapsolja, grahamsmjöl, den mindre mängden vetemjöl och salt. Rör ihop alla ingredienser till en kladdig deg. Om degen känns alldeles för lös, tillsätt resterande mängd vetemjöl.
  3. Täck över bunken med exempelvis plastfolie och ställ in i kylskåpet. Låt degen kalljäsa i 8-12 h. Detta görs med fördel över natten.
  4. Dags för utbakning: Sätt ugnen på 250°C. Mjöla en stor skärbräda med lite mjöl. Stjälp upp den kalljästa degen på skärbrädan och forma den försiktigt till en rektangulär platta. Dela degen i 8 delar med hjälp av en mjölad degskrapa eller kniv.
  5. Placera frallorna på en plåt med mellanrum mellan varje fralla. Låt frallorna jäsa under tiden ugnen värms upp. Strö över lite vallmofrön eller sesamfrön på frallorna om du vill.
  6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 15-17 min. Frallorna är klara när de blivit gyllenbruna och håller en innertemperatur på 97°C. Om du inte har någon termometer kan du ta reda på om brödet är färdiggräddat genom att försiktigt knacka på undersidan av ett bröd. Brödet är färdigt när det låter ihåligt.
  7. Låt frallorna svalna på plåt.