Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Mitt surdegsbröd

Det här är ett väldigt gott och lättbakat surdegbröd, men det ska jäsa i ca 1 timme allt som allt.

Matilda

Vote

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Äggfritt

Äggfritt

Ingredienser

Så gör du

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten (37°c)
  • 1 1/2 dl vetesurdeg
  • 1-2 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 1 msk brödsirap
  • 2 dl graham fullkornsmjöl eller någon annan god mjölsort
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt de resterande ingredienserna. Låt jäsa i ca en timme. Baka ut till ett stort bröd och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 25-30 min. Grädda brödet i 225 °c i ca 30 min (häll i en kopp med varmt vatten innan du stänger luckan så blir det en hård och fin yta). Knacka på bottnet när du tror det är klart. Det ska låta ihåligt och fått fin färg.