Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Ingredienser
Så gör du
- 4 dl vatten
- 5 dl grovt rågmjöl. (275 g)
- 2 flaskor porter, à 33 cl, rumstempererad
- 1/2 dl Milda flytande margarin, (eller 50 g Milda i folie)
- 75 g jäst
- 1 msk salt
- 1 msk mörk brödsirap
- 1 ½ msk fänkål. malen
- 1 ½ msk ingefära, malen
- 2 tsk nejlikor, malda
- 3 msk pomeransskal. malda
- 2-3 dl russin
- 18 dl rågsikt, (990 g)
1. Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över rågmjölet och arbeta ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ett dygn.
2. Tillsätt rumsvarm porter, matfett, jäst, salt, sirap, kryddor och russin.
3. Arbeta in rågsikten och spara lite av mjölet till utbakningen.
4. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Sätt ugnen på 250°C.
5. Arbeta degen blank och smidig och baka ut 3 limpor och lägg i en bakplåtspapperklädd långpanna. Skär ett rutmönster med en vass kniv.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till 200°C och grädda ca 40 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.