Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Apelsinkaka med överraskningshjärta

Recept på saftig apelsinkaka med fyllning av mandelmassa och kakao, toppad med vit chokladglasyr. Mandelmassan som formats till ett hjärta gör att en trevlig överraskning möter en när kakan skärs upp.

Detta är en jättegod radiokaka som passar jättebra till hallonsaft.

Vote
(2)

Räcker till ca 15 st bitar

Räcker till...

ca 15 st bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Sockerkaka:
  • 180 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • Rivet skal av 1 ekologisk apelsin
  • 1 knivsudd salt
  • 3 st ägg
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
Marsipanfyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 1 msk kakao
  • 1 msk florsocker
Glasyr:
  • 250 g vit choklad
  • 0,75 dl vispgrädde
  • valfri dekoration
  • Marsipanhjärta:

    Riv mandelmassan och blanda den med florsocker och kakao. Forma en rulle, ca 20 cm lång.  Skär en skåra upptill på rullen med en kniv och runda till snittet så det formas ett hjärta. Vänd rullen och skapa en hjärtspets på undersidan.

    Sockerkaka:

    Vispa smör, socker, vaniljsocker, apelsinskal och salt till en luftig massa. Rör i äggen ett och ett. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ned det i smeten.

    Häll hälften av smeten i en smord avlång form, ca 11 x 25 cm. Lägg ned hjärtat med spetsen nedåt i formen. Bred resten av smeten över hjärtat.

    Grädda i 180 grader i ca 50 minuter. Känn med sticka att kakan är klar. Låt svalna.

    Hacka chokladen. Koka upp grädden och vänd ned chokladbitarna. Rör om tills chokladen smält. Bred massan över kakan. Dekorera efter lust och fantasi. Vi har använt Dr. Oetker Love mix och Dr. Oetker Chocodekor på bilden.