Veganska vaniljmuffins med citronmousse
Recept på veganska saftiga cupcakes, med en gömma av vaniljkräm och toppad med len citronmousse.
Räcker till 12 st
12 st
Ingredienser
Så gör du
Citronmousse:
- 1.5 dl strösocker
- 2 tsk Dr. oetker vegegel
- 0.75 dl citronsaft
- 0.75 dl växtbaserad grädde
- 4 droppar Dr Oetker Gelfärg gul
Vailjmuffins:
- 1.5 dl kikärtsspad
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1 dl växtbaserad mjölk
- 100 g mjölkfritt margarin
- 12 st muffinsformar
Vaniljkräm:
- 2 msk majsstärkelse
- 0.5 dl strösocker
- 1 dl växtbaserad grädde
- 1.5 dl växtbaserad dryck
- 2 krm Vaniljpasta Taylor & Colledge
Citronmousse:
Börja med moussen.
Tillsätt strösocker i en kastrull.
Rör ut vegegel med citronsaft och första delen grädde och tillsätt i kastrullen med socker.Droppa i gul gelfärg.
Koka upp under omrörning tills vätskan tjocknar, det behöver koka i ungefär 1 1/2 minut.
Ställ in kastrullen i kylskåpet och låt den svalna i ungefär 15 minuter.Vispa den andra delen grädde fluffigt.
Vänd ned grädden i citronkrämen, blanda väl.Låt citronmoussen stelna i kylskåpet i minst 4 timmar.
Häll upp i spritspåse med tyll.Muffins:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och skummigt.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ned den i kikärtsvispet.Smält margarinet och tillsätt den växtbaserade mjölken
Tillsätt i smeten och blanda tills det blir jämnt och klumpfritt.Fördela smeten i 12 stycken medelstora muffinsformar.
Grädda muffinsen mitt i ugnen i 17-20 minuter.
Låt svalna.Vaniljkräm:
Blanda majsstärkelse och socker i en kastrull.
Tillsätt vätskan och vaniljpastan under omrörning och fortsätt röra i kastrullen medan krämen kokar upp.Dra av från plattan när vaniljkrämen tjocknat.
Låt svalna något.Tryck hål i muffinsen.
Häll upp vaniljkrämen i en spritspåse eller flaska med pip och fyll muffinsen.Spritsa citronmoussen på muffinsen.
Förvara muffinsen i kylskåp.