Päronpaj
Härligt päronpaj med mandelsmak, inte alls så söt utan bara rent av god.
Räcker till 1 styck paj
1 styck paj
Ingredienser
Så gör du
Pajdeg
- 150 gram smör
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk vanilsjocker
- 1 msk strösocker
- 1 litet ägg
Fyllning
- 4 mogna päron
- lite pressad citron
- 250 gram smulad mandelmassa
- 2 små ägg
Pensling
- 3 msk sirap
Nyp ihop smör, mjöl, vaniljsocker och socker tills allt smör är inarbetat. Tillsätt ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg och lägg plastfolie över och ställ den i kylen i cirka 1 timme.
Kavla eller pressa ut degen i en låg rund pajform, cirka 25 cm i diameter. Låt degen gå upp en bit på kanten och nagga bottnen.
Skala päronen till fyllningen och dela dem i halvor och ta bort kärnhuset. Skiva dem tunt och lägg ut dem över degen. Pensla päronen lätt med citron så att den inte mörknar.
Vispa ihop mandelmassan med äggen, gärna med elvisp. Klicka ut massan över päronen.
Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter. Pensla päronen/pajen med sirap så fort den kommer ut ur ugnen. Servera gärna med lite god vaniljvisp.