Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Chocolate chip cookies med dumle och rostade frön!
Dumlekakor med seg mitt och krispiga kanter! Har du inte bikarbonat hemma kan du ersätta det med dubbla mängden bakpulver. Att ha rostade frön i småkakor är min nya favvo! Spana gärna in mina hallongrottor rullade i frön om du vill :)
Räcker till 20-25 st stora kakor
Räcker till...
20-25 st stora kakor
Ingredienser
Så gör du
Ingredienser:
- 4 3/4 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bikarbonat
- 3/4 tsk salt
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 225 g rumsvarmt smör
- 3 1/2 dl strösocker
- 3/4 dl muscovadosocker (kan ersättas med "blött" farinsocker eller 3/4 dl strösocker+2/3 tsk mörk sirap)
- 1 st stort ägg
- 2 msk vatten
- 225 g dumlekolor
- 1 1/2 dl blandade frön , t.ex solrosfrön, pumpafrön, sesam etc...
- flingsalt
Gör såhär:
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Vispa smöret riktigt fluffigt med elvisp, ca 2 minuter.
- Vispa ned sockret (både strö- och muscovado) och fortsätt vispa ytterligare 2-3 minuter.
- Vispa ned ägg och vatten på låg hastighet tills det precis går ihop.
- Rosta fröna på medelvärme tills de fått fin färg.
- Tillsätt de torra ingredienserna, grovhackade dumlekolor och frön. Smaka på degen (kanske till och med lägga en liten bit i en skål och äta med sked?). Ställ den i kylskåp ca 15-20 minuter så att den får sätta sig lite.
- Forma till 20-25 stora, runda bollar och ställ kallt ca 40 minuter-1 timme. Om du inte vill baka av kakorna direkt håller de sig ca 1 vecka i kylskåp. Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt i bakplåtspapper.
- Grädda ca 3-4 bollar i taget. De flyter ut MYCKET i ugnen, så se till att ha stort avstånd mellan dem. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut plåten, släpp den från ca 1 decimeters höjd ned på arbetsytan. Grädda 2 minuter till. Banka. Grädda 2 minuter... Upprepa detta tills de gräddats totalt 16-18 minuter. Medan kakorna fortfarande är varma- ta en tartlettring eller kakstans och runda till dem (video finns på min instagram @fikaplaneten). Toppa med flingsalt och låt svalna. Hoppas att det ska smaka.