Citronknappar
Läckra små mördegskakor med lemon curd. Man blir överraskad av syrligheten istället för sylten som man förväntar sig.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till ca 60 st
ca 60 st
Ingredienser
Så gör du
Mördeg
- 5 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 300 g kallt matfett
- 1 st äggula
Fyllning
- ca 1 dl lemon curd
Lägg de torra ingredienserna i en matberedare, skär smöret i bitar och tillsätt det och äggulan. Kör ihop till en deg.
Dela degen i 2 jämnstora bitar och lägg i plastpåsar i kylen ca 30 minuter (eller över natten).
Sätt ugnen på 175 grader och ta ut degpåsarna ur kylen.
Knåda degbitarna lätt och rulla/forma till två längder, använd lite mjöl om det är för svårt att rulla.
Skär längderna i ca 30 bitar och rulla dem till kulor, lägg sedan över dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gör djupa hål i kulorna med skaftet av en träslev.
Rör lite i lemon curden så att den blir lös, klicka sedan lite i varje kaka.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, tills de precis har fått lite färg. Låt kakorna svalna på plåten.