Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Dumlegrottor med brynt smör

Dessa småkakor med smak av kola och dumle förgyller vilken fikastund som helst.

Nu är det fikapaus

Vote
(2)

Räcker till 26 st

Räcker till...

26 st

Ingredienser

Så gör du

  • 200 g Smör
  • 2 msk Kallt vatten
  • 90 g Strösocker
  • 40 g Ljus sirap
  • 270 g Vetemjöl
  • 4 g Bakpulver
  • 10 g Vaniljsocker
  • 13 st Dumlekolor
  • Flingsalt (Valfritt)
  1. Smält smöret i en kastrull tills det börjar bubbla. Börja då att vispa konstant och fortsätt vispa tills smöret blivit gyllenbrunt. När smöret blivit gyllenbrunt, häll direkt över det i en bunke av metall.
  2. Tillsätt vattnet. När du gör det kommer smöret att bubbla upp, så var försiktig! Vattnet tillsätts i syfte att tillföra den vätska som reducerats bort när smöret bryntes, samt kyla ner smöret och förhindra att det bränns. Låt smöret svalna.
  3. Rör ner sockret och sirapen i det svala smöret och rör tills du fått en jämn blandning. Se till att röra ordentligt så att du får med allt socker som lägger sig i botten på bunken.
  4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke.
  5. Rör ner mjölblandningen i smör-och sockersmeten och rör tills degen precis gått ihop.
  6. Väg upp degen i klumpar som väger 20 g, alternativ rulla degen till 2 korvar och skär upp varje rulle i 13 jämnstora delar. Om degen känns för kladdig kan du ställa den i kylskåpet i 10 min innan du väger upp och delar den.
  7. Placera småbrödsformar på plåtar klädda med bakplåtspapper, 13 st per plåt är lagom.
  8. Rulla degklumparna till bollar och placera de i de uppställda småbrödsformarna.
  9. Dela dumlekolorna på hälften och tryck ner en halv dumlekola i varje degboll med kolasidan uppåt.
  10. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 12-14 min. De är färdiga när de blivit gyllenbruna och dumlekolan smält något.
  11. Toppa eventuellt med flingsalt direkt när de kommit ut ur ugnen. Låt svalna på plåt.