Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(39)

Påskkakor med royal icing

Påskpyssel och bakning i ett. Baka och dekorera småkakor med royal icing. Gör hål i dem innan gräddning och häng dem som dekoration i påskriset. Ett roligt tidsfördriv för hela familjen. Förbered degen dagen innan så den kan vila i kylskåpet över natten.

baka.se

Vote
(39)

Räcker till 3 st plåtar (beroende på kakornas storlek)

Räcker till...

3 st plåtar (beroende på kakornas storlek)

Kategorier
Recepttyp Småkakor
Tillfälle Påsk

Ingredienser

Så gör du

Småkakor
  • 200 g Smör rumsvarmt
  • 200 g Socker
  • 1 st ägg
  • 400 g vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker alt 1 tsk vaniljpasta
Royal icing
  • 3 st äggvita från 3 ägg
  • 500 g florsocker
  • 2,5 tsk citronsaft
  • gelfärg eller karamellfärg i önskade nyanser
Kakor
  1. Vispa socker och smör till en jämn och mjuk massa.
  2. Tillsätt ägget och rör om väl.
  3. Fortsätta vispa ned vanilj och sedan vetemjöl. Vispa eller rör på låg hastighet tills smeten blivit en jämn och formbar deg. Eventuellt kan du behöva arbeta ihop det sista med händerna.
  4. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp minst 3 timmar, gärna över natten. Du kan spara degen
  5. När det är dags att baka av kakorna, kavla en bit av degen i taget till ca 0,5 cm tjocklek. Stansa ut kakor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Lämna mellanrum mellan kakorna.
  6. Gör eventuellt ett hål för upphängning i varje kaka, med hjälp av en tandpetare. Låt hålet bli ett par mm i diameter, annars är det risk att det gräddar ihop.
  7. Sätt plåten i kylen ca en halvtimma innan gräddning.
  8. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  9. Grädda plåten i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Tiden är ungefärlig. Kakorna är klara när de börjar få en gyllenbrun färg i kanterna.
  10. Låt kakorna svalna på ett galler efter gräddning.
  11. Om du har gjort hål i kakorna. Trä i en tråd eller ett tunt snöre i kakorna innan du börjar glasera dem.
Royal icing
  1. Vispa äggvitan försiktigt.
  2. Sikta ned florsockret, lite i taget.
  3. Tillsätt citronsaft lite i taget och blanda till en tjock följsam kristyr.
  4. Dela upp kristyren i så många skålar som du har färger och rör ned lite livsmedelsfärg i varje skål till önskad nyans.
  5. Dela nu upp varje färg i två skålar - en som du behåller tjockleken på och en som du spär ut ytterligare med citronsaft för att göra en mer följsam och rinnigare konsistens som är lättare att täcka kakorna med.
  6. Börja med att använda den tjocka kristyren för att spritsa konturer med en liten rund tyll. Gör konturer på alla kakor som skall täckas.
  7. När konturerna har stelnat , lägg en klick av den mer följsamma kristyren på kakan och bred ut den med hjälp av en liten palett eller kniv/sked.
  8. När glasyren stelnat, använd nu den tjocka kristyren igen för att spritsa mönster på kakorna.
  9. Låt kakorna stelna i rumstemperatur och förvara dem sedan i lufttät burk eller häng dem direkt i påskriset.