Chokladtryffeltårta
Tips:
Klä formens botten med aluminiumfolie. Ta bort folien innan den skall delas.
Använd 100 g Lantmännens Müssli Start Premium i stället för havregyn och hasselnötter. Då behövs inte rostningen.
Gjord med Lindahls Grekisk Yoghurt
Räcker till 1 tårtform rund med löstagbar botten
1 tårtform rund med löstagbar botten
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 80 g havregryn
- 20 g hasselnötter, grovhackade
- 80 g mjöl
- 80 g smör, rumstempererat
- 50 g socker
- 4 ägg
Fyllning
- 300 g chocklad, minst 70% kakao
- 50 g smör
- 2 dl grädde
- 2 dl Lindahls Yoghurt
- 0,8 dl koncentrerad apelsinjuice (6 msk)
- 2 msk florsocker
Rosta havregryn och nötter lätt i en teflonpanna och låt svalna.
Vispa ägg och socker till skum (10 min. med elvisp).Blanda havregryn och mjöl. Klicka smöret i blandningen.
Rör allt ihop med äggvispet till en jämn smet.Smöra tårtformens botten och fyll smeten i tårtformen.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter vid 170 grader.
Smält choklad och smör i mikron i en 2-litersform.
Koka upp grädden.
Blanda grädden med yoghurt, apelsinjuice och florsocker.Häll gräddblaningen på chokladen och rör till en slät smet.
Häll tryffeln (smeten) på tårtbotten som skall vara kvar i formen.
Ställ kallt i minst 4 timmar.
Ta bort formens botten och skär loss tårtan från formen med en smal grönsakskniv.
Dela tårtan i 16 bitar , täck över med matfilm och sätt kall igen.Den håller sig flera dagar i kylen. Ta tårtan ur kylen 1 timme före servering.