Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(10)

Färgglad prinsesstårta

Ett recept på en färgglad marsipantårta med smaker av drottningsylt och vanilj. Vi har använt oss utav Colour Mills färger för att få till de fantastiska färgerna på marsipanlocket.

baka.se

Vote
(10)

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 4 st Ägg
  • 2,5 dl Socker
  • 1,5 dl Vetemjöl
  • 1 dl Potatismjöl
  • 1,5 tsk Bakpulver
  • 1 krm Salt
  • 1 msk Vaniljsocker
Drottningsylt
  • 100 g Blåbär
  • 100 g Hallon
  • 1 dl Syltsocker
Vaniljkräm
  • 3/4 dl Socker
  • 2 msk Majsstärkelse (ex.Maizena)
  • 2 st Äggulor Stl L
  • 25 g Smör
  • 1,5 dl Mjölk
  • 1,5 dl Grädde
  • 1,5 msk Vaniljsocker
  • 1/5 krm Salt
Garnering
  • 5-2 dl Vispgrädde
  • 400 g Vit mandelmassa
  • Colour Mill färger Vi har använt Tiffany, Lilac, Ocean, Lavendel och Purple
Tårtbotten
  • Sätt ugnen på 175°c varmluft . Förbered en form som är ca 20cmi diameter, samt en bakpappersklädd plåt. Förbered även en rund skål/ bunke som mäter 20cm i diameter genom att klä den med plastfolie , denna bunke skall du ha för att montera tårtan i enligt "upp och ner metoden" för att få en rund fin tårta. Vispa ihop socker och ägg pösigt och poröst. Blanda ihop samtliga torrvaror och sikta sedan ner dem i äggvispet. Vänd runt så att du får en slät smet. Häll ca 1,5 dl smet på plåten och bred ut en rundel så tunt som möjligt. Rundeln skall vara ca 30 cm i diameter. Grädda i ca 10 min, lossa bakplåtspappret och klä insidan av bunken med rundeln, ställ åt sidan och låt svalna. Resten av smeten hälls i springformen och gräddas ca 35-40minuter. Obs tiden i ugnen kan variera så kolla med en teststicka så att den är klar!
Drottningsylt
  • Koka ihop bär och socker i ca 5 min, ställ åt sidan för att svalna.
Vaniljkräm
  • Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt allt sjuda ihop under ordentlig omrörning. När krämen börjar tjockna så är den klar. Kyl ner innan användning.
Garnering
  1. För att få en rund fin tårta så monteras den upp och ner i den rundade bunken som du redan lagt den tunna tårtbotten i som du gräddade på plåten. Vispa 5 dl grädde och lägg i den tårtbottenklädda bunken. Dela sedan tårtbotten från springformen på 20 cm i tre delar. Lägg den första delen uppepå grädden och bred på vaniljkräm. Fortsätt med den andra delen och bred på sylten. Sist lägger du på den tredje delen som blir botten på tårtan sen när du vänder på bunken. Ställ in bunken med tårtan in i kylen några timmar så att den sätter sig.
  2. Förbered marsipanlocket genom att dela marsipanen i fem delar och färga sedan in marsipanen med Colour mill färgerna. Rulla längder av marsipanen och lägg dom tätt ihop. Det går bra att använda lite Maizenamjöl så att marsipanen inte fastnar i bakbordet. Kavla ihop längderna så att det bildar en enhet. Tag ut bunken med tårtan i och vänd upp och ner på ett fat. Bred på 2 dl vispad grädde på din nu runda tårta och lägg sedan försiktigt på marsipanlocket, dra försiktigt så att den blir jämn, och skär sedan bort överflödet av marsipan runtomkring. Det blir jättefint att använda överflödet som dekoration som du tvinnar ihop två långa korvar och lägger runt tårtan.