Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Jordgubbstårta i långpanna
Jordgubbstårtan som räcker till många - en läcker tårta till midsommar och skolavslutning. Härligt segkrispig rice-krisp botten toppad med limekräm och vispgrädde.
Räcker till 1 st tårta 30x40 cm
Räcker till...
1 st tårta 30x40 cm
Recepttyp
Tårtrecept
Jordgubbstårta
Tillfälle
Midsommar
Ingredienser
Så gör du
Rice-krisp botten
- 6 st äggivtor
- 5 dl socker
- 0,5 tsk ättiksprit
- 8 dl rice-krisp flingor
Limekräm
- 6 st äggulor
- 2 dl socker
- 2,5 dl vispgrädde
- 3 msk majsstärkelse (exvis Maizena)
- 1 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 150 g smör tärna i småbitar
- ca 3 st lime 1 dl limejuice och finrivet skal
Topping
- 10 dl vispgrädde vispas medelhårt
- ca 500 g jordgubbar
Botten
- Sätt ugnen på 125°c och förbered en plåt ca 30×40 cm med bakplåtspapper.
- Separera gulan från äggvitan ( lägg gulorna i en kastrull tills senare när du skall göra limekräm)
- Lägg äggvitorna i en bunke tillsammans med ättiksprit, vispa ihop till vitt skum. Häll nu i lite socker åt gången, och vispa sedan till riktigt tjock marängsmet.
- När sockerkristallerna löst upp sig så sluta vispa och vänd ner rice-krisp i marängsmeten.
- Klicka ut smeten på plåten och grädda sedan i ca 2h tills marängenen stelnat.
Limekräm
- Tag kastrullen med äggulorna och lägg i socker, grädde, majsstärkelse, vaniljsocker och salt. Rör ihop och ställ på spisen.
- Detta skall nu bara sjuda tills det tjocknar, vispa hela tiden och var noggrann så att det inte börjar koka.
- När krämen tjocknat så klickar du ner smöret lite åt gången så att det smälter ner i krämen.
- Sist så vispar du även ner limesaft + skal så att du får en slät härlig limekräm.
- Ställ att svalna innan montering av tårtan.
Montering
- Lägg rice-krispbotten på en stor bricka eller liknande.
- Klicka eller spritsa sedan på en del av grädden, på med limekräm och sedan spritsar du sista grädden uppepå.
- Avsluta med jordgubbar och eventuellt lite limeskivor.