Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(28)

Studenttårta

Moussetårta med smak av brynt smör, rostad vit choklad och lemon curd. En fantastiskt god studenttårta som såklart även passar till andra festliga tillfällen. Dekorera gärna med maränger och lite färska bär och blommor (men glöm inte att plocka bort dem om de inte är ätliga)

baka.se

Vote
(28)

Räcker till 1 st tårta (24 cm)

Räcker till...

1 st tårta (24 cm)

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 300 g digestivekex
  • 100 g smör brynes
  • 3 msk farinsocker
  • 1/2 dl riven kokos
  • 150 g vit choklad riven eller finhackad
Mousse
  • 300 g färskost
  • 2 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljpasta
  • 1 st citron använd det rivna skalet samt ca 1/2 dl pressad saft
  • 5 dl vispad grädde
  • 6 st Dr. Oetker gelatinblad
Topping och dekoration
  • 1 st Lemon curd burk
  • ev maränger, färska bär och blommor till dekoration
  1. Mixa ihop kokos, digestive och farinsocker.
  2. Bryn smöret och blanda ihop med kaksmulet.
  3. Tryck ut på botten i en springform ( ca 24 cm) och strö över den vita chokladen.
  4. Grädda i ca 10 min 175°c Ha lite koll här den vita chokladen skall bli lite rostad, men absolut inte bränd. Kyl ner botten helt.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  6. Vispa ihop färskost,florsocker och vaniljpasta.
  7. Riv det gula skalet på en citron och pressa ur saften, värm i kastrull.
  8. Vispa grädden i en separat bunke.
  9. Krama ur gelatinbladen. Smält ner gelatinet i den varma citronjuice, ställ åt sidan att svalna lite grann.
  10. Montera nu ihop moussen genom att hälla gelatinet under kraftig omrörning ner i färskostsmeten ( ta gärna lite åt gången för att undvika att det bildas klumpar, det är bra om gelatin och färskostsmeten håller samma temperatur.)
  11. Vänd sedan ner den vispade grädden och rör så du får en slät fin mousse.
  12. Ta ut formen ur kylen. Klä kanterna med bakpapper eller tårtplast. Häll moussen över tårtbotten.
  13. Ställ i kylen att stelna, ca 2 timmar.
  14. Vispa lemoncurd så att den blir mjuk och följsam. Ta ut moussetårtan ur kylen och bred på lemoncurden jämt på toppen. Ställ i kyl och låt stå ytterligare nån timme innan servering. Dekorera gärna med maränger och lite färska bär och blommor.