Kanelbullar
Klassiker som man kan ha riven mandelmassa istället för socker och kanel.
Räcker till 40 st
40 st
Ingredienser
Så gör du
- 50 gr jäst
- 150 gr smör
- 5 dl mjölk
- 1,5 dl socker
- 2 krm salt
- 2 tsk malen kardemumma
- 14 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 gr smör
- 1 dl socker
- 2 tsk kanel
Pensling
- 2 st ägg
Garnering
- pärlsocker
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med en gaffel och pensla bullarna. Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.