Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Saffransbullar i långpanna med vaniljfyllning

Lussekatter i all ära men det här är ett lättbakat alternativ till dig som vill njuta av den goda saffranssmaken i saftiga bullar. De här saffransbullarna med len vaniljfyllning bakar du enkelt i en långpanna och skär i lagom stora bitar.

baka.se

Vote
(5)

Räcker till 1 st långpanna (30x40 cm)

Räcker till...

1 st långpanna (30x40 cm)

Ingredienser

Så gör du

Saffransdeg
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1 g saffran + 1, 5 msk cognac eller annan spritdryck som saffranet får stå och dra någon timme i.
  • kardemumma (nymortlad)
  • ca 13-14 dl vetemjöl använd gärna vetemjöl special
Fyllning
  • 200 g smör rumstempererat
  • 150 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1,5 msk majsstärkelse Maizena
  • 1 krm salt
Saffransbullar
  1. Smält smör i kastrull. Häll i mjölken, sirap, kardemumma, saffransessensen och salt, värm försiktigt Degvätskan skall hålla ca 37°c ( kroppstempererat ).
  2. Smula jästen i en bunke/degblandare och slå över degvätskan.
  3. Rör ut jästen och tillsätt först ca hälften av mjölet.
  4. Arbeta ihop så att du har en lös smidig deg. Låt gärna degen svälla några minuter innan du tillsätter resten av mjölet ( detta gör du för att mjölet skall svälla och förhindra att du får i för mycket mjöl).
  5. Arbeta sedan in lite mjöl åt gången tills du får en smidig blank deg. Tänk på att arbeta degen länge och väl ( ca 10 min) så att glutentrådarna hinner utvecklas.
  6. Förbered en långpanna ca 30 ×40 cm, och när degen är färdigarbetad så stjälper du i degen i långpannan.
  7. Tryck ut jämt över hela,och skär degen i rutor . Låt jäsa sedan i ca 1h .
  8. Förbered under tiden fyllningen: Vispa upp smöret smidigt. ( elvisp är absolut lättast att använda). Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en smidig massa, för att enkelt fördela fyllningen i hålen så kan du använda en spritspåse.
  9. När degen är färdigjäst ta och gör ett hål i varje ruta ( baksidan av ett matskedsmått är perfekt)
  10. Klicka i en redig klick med fyllning i varje hål. Strö pärlsocker över och grädda på 225°c ca 20-25 min.