Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Saffransbullar i långpanna med vaniljfyllning
Lussekatter i all ära men det här är ett lättbakat alternativ till dig som vill njuta av den goda saffranssmaken i saftiga bullar. De här saffransbullarna med len vaniljfyllning bakar du enkelt i en långpanna och skär i lagom stora bitar.
Räcker till 1 st långpanna (30x40 cm)
Räcker till...
1 st långpanna (30x40 cm)
Recepttyp
Vetebröd
Saffransbröd
Tillfälle
Jul
Saffransrecept
Ingredienser
Så gör du
Saffransdeg
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1,5 dl sirap
- 1,5 tsk salt
- 1 g saffran + 1, 5 msk cognac eller annan spritdryck som saffranet får stå och dra någon timme i.
- kardemumma (nymortlad)
- ca 13-14 dl vetemjöl använd gärna vetemjöl special
Fyllning
- 200 g smör rumstempererat
- 150 g färskost
- 3 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 1,5 msk majsstärkelse Maizena
- 1 krm salt
Saffransbullar
- Smält smör i kastrull. Häll i mjölken, sirap, kardemumma, saffransessensen och salt, värm försiktigt Degvätskan skall hålla ca 37°c ( kroppstempererat ).
- Smula jästen i en bunke/degblandare och slå över degvätskan.
- Rör ut jästen och tillsätt först ca hälften av mjölet.
- Arbeta ihop så att du har en lös smidig deg. Låt gärna degen svälla några minuter innan du tillsätter resten av mjölet ( detta gör du för att mjölet skall svälla och förhindra att du får i för mycket mjöl).
- Arbeta sedan in lite mjöl åt gången tills du får en smidig blank deg. Tänk på att arbeta degen länge och väl ( ca 10 min) så att glutentrådarna hinner utvecklas.
- Förbered en långpanna ca 30 ×40 cm, och när degen är färdigarbetad så stjälper du i degen i långpannan.
- Tryck ut jämt över hela,och skär degen i rutor . Låt jäsa sedan i ca 1h .
- Förbered under tiden fyllningen: Vispa upp smöret smidigt. ( elvisp är absolut lättast att använda). Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en smidig massa, för att enkelt fördela fyllningen i hålen så kan du använda en spritspåse.
- När degen är färdigjäst ta och gör ett hål i varje ruta ( baksidan av ett matskedsmått är perfekt)
- Klicka i en redig klick med fyllning i varje hål. Strö pärlsocker över och grädda på 225°c ca 20-25 min.