Vanilj- och kardemummaknutar med vaniljkräm
Supergott recept på bullar med smak av vanilj och kardemumma.
Räcker till 30-40 st
30-40 st
Ingredienser
Så gör du
- 50 gram jäst
- 150 gram smör
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 2 krm salt
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 12-13 dl mjöl
Fyllning
- 125 gram smör
- 1 dl strösocker
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
Vaniljkräm
- 1 förp. Dr. Oetker vaniljkräm
- 4 dl mjölk
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till fingervarmt och häll över jästen så att den löses upp.
Arbeta ner övriga ingredienser, mjölet lite i taget, till en smidig deg.
Låt jäsa under duk ca 50 min.
Blanda ihop fyllningen och låt den stå framme.
Vispa vaniljkrämen enligt förpackningen. Ställ i kylskåp.
Ta upp degen på mjölat bord, dela i 2 delar. Kavla 2 rektanglar, ca 40x20 cm. Bred fyllning på varje deg.
Vik på mitten. Skär ca 1 cm breda strimlor av deglängderna. Tvinna strimlorna och forma bullar. Lägg i formar på en plåt.
Gör en grop i varje bulle och klicka i vaniljkrämen. Vaniljkrämen är väldigt fast (för att inte rinna ut under gräddning), använd 2 matskedar så går det lättare.
Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
Pensla bullarna med ägg, grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.
Låt svalna och pudra över florsocker.