Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök

.

Så smälter du choklad

Hur smälter man choklad på bästa sätt? Här ger vi dig svaret!

Smälta choklad

Finns det någonting ljuvligare än att smälta choklad? Denna dekadenta behandling spelar en viktig roll i många söta recept, om det så handlar om att göra en glasyr till en tårta eller för att ringla över en plåt med mördegskakor.
Att smälta choklad är knappast svårt och det kräver inga proffskunskaper inom bakning. Allt du egentligen behöver är en värmetålig skål och antingen en fungerande spishäll eller en mikro. Vill du lära dig vår idiot-säkra metod? Här har vi samlat våra experttips på hur man smälter choklad plus några grundläggande råd som hjälper dig att undvika en chokladkatastrof.

Smältpunkter för choklad

Innan vi börjar undrar du säkert vid vilken temperatur smälter choklad. Det här varierar beroende på vilken typ av choklad du använder. Generellt ligger smältpunkten mellan 30˚C och 32˚C. Det bästa sättet att kontrollera att chokladen har nått rätt temperatur är att använda en baktermometer. 

Tips: Vanligtvis tenderar vit choklad att smälta vid en lägre temperatur än mjölk- och mörk choklad. Det beror på flera saker såsom den högre fett- och sockerhalten och att vit choklad normalt innehåller en större andel kakaosmör. 

Hur smälter man choklad på bästa sätt?

Oavsett vilken typ av choklad du försöker smälta, ska det inte vara några svårigheter. Det finns två metoder som vi rekommenderar: antingen på spisen eller i mikron.  

Smälta choklad över vattenbad

Det traditionella sättet – en metod som fungerar med all typ av choklad – är att smälta över en kastrull kokande vatten, så kallat vattenbad. Så här gör du enklast:

  1. Värm vatten i en kastrull på spisen och placera en värmetålig skål över kastrullen. Skålen ska vara så stor att den kan hänga på kastrullens kanter men säkerställ så att inte skålens botten nuddar vattnet.
  2. Hacka, bryt eller riv valfri choklad ner i skålen. Om du hackar eller bryter, se till så att bitarna är jämnstora. 
  3. Låt chokladen smälta långsamt på låg värme och rör om då och då. 
  4. Använd en termometer för att kontrollera den smälta chokladens temperatur. Om du smälter mörk choklad, se till så att temperaturen inte överstiger 32˚C. Använder du vit- eller mjölkchoklad, undvik att gå över 30˚C respektive 31˚C.
  5. När chokladen nästan smält lyfter du bort skålen från kastrullen. Rör om chokladen varsamt med en slickepott i silikon eller gummi. Se till att få med det som fastnat på kanten av skålen. 

Tips: Var försiktig så att inte vatten eller ånga från kastrullen kommer i chokladen.  Vatten och choklad har svårt att blandas och det kan göra så att din smälta choklad blir grynig.


Så här smälter du chokladen i mikron: Funderar du på om du kan smälta choklad i mikron? Svaret är ja! Många upplever att denna metod är enklare än att använda vattenbad. Allt du behöver göra är att bryta, hacka eller riva chokladen i en värme- och mikrotålig skål. Ställ skålen i mikrovågsugnen och värm i 30-sekunders intervaller och rör om mellan varje intervall. Hur lång tid det tar beror på vilken typ av choklad du använder. Det är viktigt att inte stressa på processen, då finns risk att du bränner chokladen. 

Det är också möjligt att smälta choklad i vanlig ugn. Förvärm ugnen till ca 100˚C och slå sedan av värmen. Lägg dina chokladbitar i en ugnsäker skål och ställ i ugnen. Avvakta tills chokladen nästan är helt smält. Glöm inte att kontrollera temperature emellanåt med en termometer.   
 

Smälta olika chokladtyper

Smälta mjölkchoklad

Om du ska smälta krämig mjölkchoklad kan du använda någon av de metoder som nämnts tidigare i texten. Du behöver bara säkerställa så att chokladens temperatur aldrig överstiger 31˚C för då kan den brännas.  Använder du mikro? Testa att värma mjölkchokladen i 20-sekunders intervaller i stället. 

Smälta mörk choklad

På grund av sin låga fett- och sockerhalt , har mörk choklad oftast en högre smältpunkt. Vad innebär det egentligen? Jo, kortfattat betyder det att det tar något längre tid att smälta mörk choklad än vit- och mjölkchoklad. Du kan använda antingen vattenbads- eller mikrometoden. Eftersom mörk choklad inte bränns vid lika lätt behöver du heller inte vara lika noggrann med att röra om under tiden.

Smälta vit choklad

Vit choklad är mycket krämigare och sötare än mörk- och mjölkchoklad.  Men på grund av den högre halten fett och socker är det den klurigaste chokladen att smälta. Smältpunkten för vit choklad är lägre än hos de andra typerna, nämligen 30˚C. Det innebär att vit choklad tar något kortare tid på sig att smälta. Du måste även röra om mer frekvent för att vara säker på att chokladen inte bränner fast i botten av skålen.  

Tips: Om chokladen blir för tjock när du smälter den, tillsätt en droppe vegetabilisk olja för att tunna ut den och göra den mer lättarbetad. 
 

Tempererad choklad

Vill du ha smält choklad som får en fin blank yta när den stelnar? Testa att temperera den. Vi har ett helt avsnitt i bakskolan för dig som vill nörda ner dig i hur man tempererar choklad men kortfattat gör du så att du smälter ¾ av chokladen först och tillsätter därefter resten.  Fortsätt sedan att värma chokladen en kort stund tills den har en glansig textur. 

Vanliga fel när du smälter choklad

Klumpigt? Bränt? Grynigt? Känns det igen? Allt detta är vanligt förekommande fel som kan uppstå när du smälter choklad. Tack och lov är dessa misstag oftast lätta att undvika. 

Låt oss ta en snabb titt på några av de vanligaste orsakerna till att det blir fel när du smälter choklad: 

  1. Du skyndar på processen – att smälta choklad långsamt är nyckeln till framgång. Det gör också att du undviker att bränna chokladen. 
  2. Du använder blöta redskap – vatten är din största fiende när du smälter choklad. Se till att alla verktyg- såväl skål som slickepott- är snustorra innan du sätter igång. 
  3. Du har använt choklad av sämre kvalitet – kvalitén på chokladen påverkar hur väl den smälter. Generellt kan man säga att du vill ha en choklad med en hög halt kakaosmör och undvika sorter där vegetabiliska oljor tillsatts. 
     

 Vanliga frågor om att smälta choklad

Vilken choklad är bäst att smälta?
Även om du kan smälta all typ av choklad, är mörk choklad den variant som minst troligt skapar problem. Det har att göra med att den har en högre smältpunkt och är något svårare att råka bränna än vit- och mjölkchoklad. 

Varför blir min smälta choklad grynig?
Har din smälta choklad blivit grynig? Det beror troligen på att du har överhettat chokladen.  Det kan också bero på att vatten har kommit i kontakt med chokladen. Bästa sättet att undvika detta problem är att använda torra redskap, ta god tid på dig och att regelbundet kontrollera temperaturen på den smälta chokladen.

Hur förvarar man smält choklad?
Har du format den smälta chokladen eller fått lite över som du vill spara så kan du göra det på ett svalt och torrt ställe. Täck gärna över chokladen och undvik att det hamnar i direkt solljus eller nära något som luktar starkt.

Kan jag smälta chokladen flera gånger?
Ja, det är möjligt att på nytt värma choklad som nyligen har varit smält.  Låt chokladen svalna helt och förvara den i en lufttätt behållare, antingen i ett svalt skafferi eller kylskåp. Du kan smälta den på nytt igen genom på samma sätt som tidigare.  
 
Kan jag tillsätta kokosolja i smält choklad? 
Ja, kokosolja är toppen att tillsätta I smält choklad om du vill ha en smidig och mer flytande konsistens. Det ger också chokladen en god touch av kokos.  Tillsätt en matsked kokosolja till chokladen medan den smälter. Chokladen kommer då få en en mjukare konsistens när den stelnar, optimalt om du vill använda den för att doppa saker i eller ha som glasyr på tårtor.