Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Nöttopp med havssalt

Pilligt julgodis där man får akta fingrarna – men har man väl smakat dem så har de en given plats!

Vote
(2)

Räcker till

Räcker till...

Ingredienser

Så gör du

  • 200 g valnötter rostade
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk havssalt
  • 5 g smör en liten klick
  • 150 g Odense mörka chokladknappar
  • extra havssalt till dekoration
  1. Smält sockret till en mörk fin karamell, lägg nötterna i pannan och tillsätt havssalt och smör.

  2. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och separera dem. Tips! Använd handskar eftersom det är varmt. 

    Lägg nötterna två och två, så att de stelnar ihop.

  3. Smält 2/3 av chokladen till ca 45°C. Tag resterande 1/3 och rör ner i chokladen. Se till att all choklad smälter, och se även till att chokladen inte har en temperatur över 32°C. Den skall kännas lite kall men fortfarande lätt att arbeta med.

  4. Vänd nötterna i chokladen med hjälp av två gafflar eller en pincett så att nötterna täcks. Sätt dem på bakplåtspapper eller ett litet galler. Precis när de börjat stelna, toppa med lite havssalt.