Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Bagarens morotsbaguetter

Gott bröd som passar lika bra till frukosten som till soppan.

Foto: Frida Wismar

Vote

Fri från

Mjölk & laktosfritt

Mjölk & laktosfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 4 st baguetter eller 20 portionsbröd

Räcker till...

4 st baguetter eller 20 portionsbröd

Ingredienser

Så gör du

  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 6 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 - 2 tsk salt
  • 2 dl Risenta krossat bovete
  • 1 dl Risenta vetegroddar
  • 1 dl Risenta naturella solroskärnor
  • 3 dl finrivna morötter (ca 200 g)
  • Ca 12 dl vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Rör ut jästen i ljummet vatten i en degbunke.

  3. Tillsätt olja, salt, krossat bovete, vetegroddar, solroskärnor, finrivna morötter och nästan allt vetemjöl.

  4. Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin några minuter. Låt jäsa övertäckt i 1-1½ timme.

  5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen smidig, den ska vara ganska lös.

  6. Baguetter: Dela degen i 4 delar och forma baguetter. Lägg dem på en smord plåt och skåra eventuellt. Låt jäsa 20-30 minuter.

    Portionsbröd: Dela degen i två delar, rulla ut varje del till en längd, cirka 30 cm. Skär varje längd i 10 bitar. Låt jäsa 20-30 minuter.

  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna på brödgaller.