Bagarens morotsbaguetter
Gott bröd som passar lika bra till frukosten som till soppan.
Foto: Frida Wismar
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 4 st baguetter eller 20 portionsbröd
4 st baguetter eller 20 portionsbröd
Ingredienser
Så gör du
- 25 g jäst (1/2 paket)
- 6 dl ljummet vatten (37 grader)
- 1/2 dl rapsolja
- 1 - 2 tsk salt
- 2 dl Risenta krossat bovete
- 1 dl Risenta vetegroddar
- 1 dl Risenta naturella solroskärnor
- 3 dl finrivna morötter (ca 200 g)
- Ca 12 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 250 grader.
Rör ut jästen i ljummet vatten i en degbunke.
Tillsätt olja, salt, krossat bovete, vetegroddar, solroskärnor, finrivna morötter och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskin några minuter. Låt jäsa övertäckt i 1-1½ timme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen smidig, den ska vara ganska lös.
Baguetter: Dela degen i 4 delar och forma baguetter. Lägg dem på en smord plåt och skåra eventuellt. Låt jäsa 20-30 minuter.
Portionsbröd: Dela degen i två delar, rulla ut varje del till en längd, cirka 30 cm. Skär varje längd i 10 bitar. Låt jäsa 20-30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna på brödgaller.