Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Focaccia med pesto parmesan och oliver

Det perfekta tillbehöret och bjudbrödet till sommarens fester. Focaccia är enkelt att baka, räcker till många och med går utmärkt att variera smakmässigt utifrån de råvaror du har hemma.

baka.se

Vote
(2)

Räcker till 1 st långpanna

Räcker till...

1 st långpanna

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1 fp torrjäst
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 7,5-8 dl vetemjöl använd gärna ett proteinrikt mjöl exempelvis tipo 00, finsiktad dinkel, vetemjöl special eller liknande
Topping
  • 0,5 dl olja till plåten och utbakning
  • 0,75 dl pesto
  • 0,75 dl riven parmesan
  • 10-15 st oliver gärna urkärnade för enkelhetens skull
  1. Lägg jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt vatten. Vill du få igång jäsningen på en gång så använd dig av 37°c vatten, honung och salt.
  2. Häll sedan i ungefär hälften av mjölmängden medans du bearbetar degen.
  3. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången och arbeta degen ordentligt ( ca 10 min ) . Degen skall vara åt det "kletiga" hållet. Tänk på att mjölmängd kan variera då det beror på hur mycket fukt mjölet innehåller.
  4. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt sedan jäsa tills degen dubblats i storlek (tar ca 1 timme ).
  5. Förbered en väl oljad långpanna ( 30×40 ) och när degen är färdigjäst så stjälper du ner den i långpannan.
  6. Använd fingrarna för att försiktigt trycka ut degen över plåten, täck sedan med plastfolie och låt jäsa ca 40 min till.
  7. När degen har jäst klart och ser bubblig och fin ut så, tar du rikligt med olja på fingrarna och trycker över plåten så att det bildas små gropar, här fyller du med pesto, oliver och strör sist parmesan över.
  8. Grädda i c a 15 min 250°c ( focaccian skall ha fått fin färg).