Olivias Foccacia
Underbart gott bröd med färska örtkryddor och valnötter i brödet.
Räcker till 1 i en långpanna ca 24 x 34 cm
1 i en långpanna ca 24 x 34 cm
Ingredienser
Så gör du
- 1,5 liter vetemjöl special
- 50 gram jäst
- 1 tsk salt
- 6 msk olivolja
- 1 dl kalamataoliver
- 1 dl hackade valnötter
- 1 dl hackade örtkryddor
- 1 msk flingsalt
Smula ner jästen i en stor degbunke och blanda i en dl vatten.
Rör ut jästen. Blanda i resten av vattnet samt 2 msk olivolja.
Blanda ner 13 dl mjöl samt 1 tsk salt och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt focacciadegen jäsa i 30 minuter.
Gnid in en långpanna med höga kanter med olivolja.
Knåda ihop degen med lite mer mjöl så att den släpper från kanterna, ha i hackade valnötter & färska hackade örtkryddor i degen.
Tryck och bred ut degen i långpannan. Pensla olivolja över hela degen. Tryck ner oliver här och där.
Sprid över flingsalt.
Låt degen jäsa i pannan i ca 35 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och jäs under tiden degen.
Grädda focaccian i ca 25 minuter eller tills det fått en fin yta, är genombakt och gräddad i botten.
Ta ut och låt svalna. Gärna på galler. Skär upp focaccian i fyrkanter eller i skivor.