Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Minifocaccia med surdeg
Små focacciabröd eller minpizzor är ett smidigt och gott mellanmål, perfekt att ha i matsäcken när du ska ut på äventyr eller ladda frysen med för dagar frukosten snarare blir brunch. Toppa dem efter tycke och smak.
Räcker till 12 st
Räcker till...
12 st
Ingredienser
Så gör du
- 500 g vetemjöl
- 1 fp Dr. Oetker Surdeg
- 4 dl ljummet vatten
- 10 g flingsalt
- 1-2 msk smakneutral olja
- vetemjöl till pudring
Fyllning
- 100 g tomatsås
- 175 g riven mozzarella eller annan ost
- valfri topping tex: salami, strimlad skinka, färsk basilika...
- Blanda vetemjöl, Dr. Oetker Surdeg och vatten i en bakmaskin med degkrok och knåda först på låg hastighet och därefter på hög hastighet i 4-5 minuter. Alternativt kan degen knådas med elvisp med degkrokar.
- Tillsätt flingsalt och knåda ytterligare 2-4 minuter. Degen ska vara mycket våt. Den långa knådningstiden är viktig för att aktivera gluten i mjölet, vilket påverkar brödets struktur.
- Pensla insidan av en skål med olja, lägg i degen och täck med plastfolie och låd jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 220 °C varmluft.
- Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord. Spänn degen lätt genom att vika in sidorna över degen. Skär degen i 12 delar.
- Ta en degbit i taget, lyft den och sträck ut den med fingrarna. Håll alla 4 fingrarna (inte tummen) på varje hand under degen och dra försiktigt ut medan du samtidig långsamt vrider degen medsols. På det sättet bibehålls luften i kanterna medan mitten blir tunnare. Varje foccacia ska vara ca. 12 cm i diameter.
- Upprepa steg 6 med resten av degbitarna och fördela bottnarna på två bakpappersklädda plåtar.
- Toppa med tomatsås, riven ost och önskad fyllning,
- Grädda i ca. 12 minuter. Låt svalna på ett galler.