Saftigt fruktbröd
Det här brödet är bakat efter Leilas recept men hasselnötterna och kanelen är borttaget. Det serverades till en rykande varm soppa, och det passade perfekt!
Räcker till 2 st bröd
2 st bröd
Ingredienser
Så gör du
- 20 g färsk jäst
- 4 dl rågsikt
- 2 dl rågsurdeg
- 2 tsk salt
- 1 msk mörk sirap
- 7 dl vetemjöl special
- 4 dl kallt vatten
- 1 liten påse torkade aprikoser
- 100 g tranbär
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt saltet, sirapen och rågsikten och arbeta ihop långsamt i en degblandare. Tillsätt lite av vetemjölet i taget och arbeta ihop till en smidig deg i ca 10 minuter i degblandaren, först långsamt och sen snabbare.
Hacka aprikoserna grovt och tillsätt sedan dem och tranbären i degen, arbeta ihop snabbt. Låt jäsa under bakduk i 1 timme till dubbel storlek.
Strö lite mjöl på en arbetsbänk och dela degen i 2 delar, platta till varje bit till en rektangel och rulla sedan ihop den till en rulle och lägg i en brödform. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader varmluft och ställ in en långpanna längst ner i ugnen.
Snitta bröden tvärs över och ställ sedan in dem i ugnen och sänk värmen till 210 grader. Ta en liten kopp med vatten och häll på långpannan så att det bildas ånga och stäng snabbt luckan.
Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Ta ut bröden ur formarna på en gång och låt svalna på galler.