Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Saftigt fruktbröd

Det här brödet är bakat efter Leilas recept men hasselnötterna och kanelen är borttaget. Det serverades till en rykande varm soppa, och det passade perfekt!  

Vote
(1)

Räcker till 2 st bröd

Räcker till...

2 st bröd

Ingredienser

Så gör du

  • 20 g färsk jäst
  • 4 dl rågsikt
  • 2 dl rågsurdeg
  • 2 tsk salt
  • 1 msk mörk sirap
  • 7 dl vetemjöl special
  • 4 dl kallt vatten
  • 1 liten påse torkade aprikoser
  • 100 g tranbär
  • Lös upp jästen i vattnet och tillsätt saltet, sirapen och rågsikten och arbeta ihop långsamt i en degblandare. Tillsätt lite av vetemjölet i taget och arbeta ihop till en smidig deg i ca 10 minuter i degblandaren, först långsamt och sen snabbare.

    Hacka aprikoserna grovt och tillsätt sedan dem och tranbären i degen, arbeta ihop snabbt. Låt jäsa under bakduk i 1 timme till dubbel storlek.

    Strö lite mjöl på en arbetsbänk och dela degen i 2 delar, platta till varje bit till en rektangel och rulla sedan ihop den till en rulle och lägg i en brödform. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader varmluft och ställ in en långpanna längst ner i ugnen.

    Snitta bröden tvärs över och ställ sedan in dem i ugnen och sänk värmen till 210 grader. Ta en liten kopp med vatten och häll på långpannan så att det bildas ånga och stäng snabbt luckan.

    Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen. Ta ut bröden ur formarna på en gång och låt svalna på galler.