Sommarbrytbröd
Recept på ett bröd som passar lika bra till picknicken som på sommarbordets buffé!
Räcker till ca 24 bitar
ca 24 bitar
Ingredienser
Så gör du
- 30 g jäst (blå för matbröd)
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk flytande honung
- 100 g rumsvarmt smör
- 8 dl vetemjöl special (ca 480 g)
- 150 g fetaost
- 24 st babytomater
- havssalt och rosmarin
- olivolja
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till max 37 grader i en kastrull. Häll vattnet i bunken och rör om tills allt har lösts upp.
Rör ner salt och honung. Tillsätt mjölet lite i taget.
Tillsätt smöret lite i taget och arbeta till en smidig deg i hushållsmaskin i cirka 10 minuter, eller minst dubbelt så länge för hand.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, cirka 1 timme.
Skär fetaosten i små bitar.
Knåda degen ordentligt i några minuter och blanda i fetaosten.
Klä en långpanna, cirka 25 x 35 cm, med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och tryck ut degen.
Kavla försiktigt ut degen ända till kanterna på långpannan. Stansa ut fyrkanter i önskad storlek med hjälp av en degskrapa eller vass kniv. Gör ett litet hål i varje kvadrat och tryck ner en babytomat. Ringla över lite olivolja och strö över lite havssalt.
Låt jäsa i 45 minuter under bakduk, sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 25–30 minuter tills det får en fin gyllenbrun färg. Låt svalna och stjälp upp på ett galler.
Garnera med rosmarin.