Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Sommarbrytbröd

Recept på ett bröd som passar lika bra till picknicken som på sommarbordets buffé!

Vote
(2)

Räcker till ca 24 bitar

Räcker till...

ca 24 bitar

Ingredienser

Så gör du

  • 30 g jäst (blå för matbröd)
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 8 dl vetemjöl special (ca 480 g)
  • 150 g fetaost
  • 24 st babytomater
  • havssalt och rosmarin
  • olivolja
  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till max 37 grader i en kastrull. Häll vattnet i bunken och rör om tills allt har lösts upp.

    Rör ner salt och honung. Tillsätt mjölet lite i taget.

    Tillsätt smöret lite i taget och arbeta till en smidig deg i hushållsmaskin i cirka 10 minuter, eller minst dubbelt så länge för hand.

  2. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, cirka 1 timme.

    Skär fetaosten i små bitar.

    Knåda degen ordentligt i några minuter och blanda i fetaosten.

  3. Klä en långpanna, cirka 25 x 35 cm, med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och tryck ut degen.

    Kavla försiktigt ut degen ända till kanterna på långpannan. Stansa ut fyrkanter i önskad storlek med hjälp av en degskrapa eller vass kniv. Gör ett litet hål i varje kvadrat och tryck ner en babytomat. Ringla över lite olivolja och strö över lite havssalt. 

  4. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk, sätt under tiden ugnen på 200 grader.

    Grädda brödet mitt i ugnen i 25–30 minuter tills det får en fin gyllenbrun färg. Låt svalna och stjälp upp på ett galler.

    Garnera med rosmarin.