Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(18)

Vetesurdeg

Ett recept på vetesurdeg så att du kan baka goda surdegsbröd

cupcakesfluffan

Vote
(18)
Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  1. 1, förmiddag:
    5 gram rågsurdegsgrund
    50 gram (40 grader)
    50 gram vetemjöl special

    Blanda samman ingredienserna i en burk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt), eller täck med plastfolie. Låt burken stå varmt, gärna runt 25ºC. Skaka burken försiktigt ungefär var 12:e timme.

  2. Kvällen efter:
    100 gram vetemjöl special
    100 gram vatten (40 grader)

    Tillsätt mjöl och vatten och rör om ordentligt. Efter 12 timmar bör surdegen ha kommit igång. Det ser man på att den har ökat i volym och bubblar livligt. Har den inte kommit igång, låt stå ytterligare 12 timmar, häll ut allt utom ca 50 gram och gör om processen för dag 2, kväll.

    Om du inte ska baka med vetesurdegsgrunden direkt, ställ in den i kylen och mata den ca 1 gång i veckan.

  3. Så matar du en vetesurdegsgrund:

    Spara ca 50 gram av vetesurdegsgrunden i burken. Tillsätt 100 gram vatten och 100 g vetemjöl special och rör om ordentligt. Ca 12 timmar senare har surdegsgrunden rest sig och bubblar livligt. Ställ in den i kylen om du inte ska baka direkt med den. Beräkna 100 gram till ett brödbak. Se till att alltid spara minst 50 gram av vetesurdegsgrunden, som du håller vid liv genom att mata enligt ovan. Matningen bör ske ungefär en gång i veckan.