Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Nyttig Fruktkaka till jul
En jättegod och saftig fruktkaka som inte innehåller så mycket fett och socker.
Räcker till 1 st
Räcker till...
1 st
Recepttyp
Mjuka kakor
Fruktkaka
Tillfälle
Jul
Ingredienser
Så gör du
- 1 st ägg
- 2 dl socker
- 3 dl filmjölk
- 50 g smält smör
- 1 st apelsin saft och rivet ytterskal
- 2 dl russin
- 25 st torkade och hackade fikon går även att använda aprikoser, katrinplommon eller dadlar
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl rågsikt
- 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 1 tsk Dr. Oetker bikarbonat
- 2 dl hackade valfria nötter Kan bytas mot havregryn om man inte vill ha nötter
Blanda den torkade frukten med apelsinsaft och -skal
Vispa ägg och socker i en bunke. Tillsätt filmjölk och smält smör.
Blanda mjölsorterna med bikarbonat och bakpulver i en annan bunke. Tillsätt nötter eller havregryn.
Rör ned mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt frukten och blanda allt. Vispa inte i onödan utan se bara till att allt är väl blandat.
Häll smeten i smord och bröad avlång form på 2 liter. Grädda i 150 grader i 50-60 minuter.
Låt gärna kakan stå någon dag innan den skärs i tunna skivor.