Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Nyttig Fruktkaka till jul

En jättegod och saftig fruktkaka som inte innehåller så mycket fett och socker.

Camilla

Vote

Räcker till 1 st

Räcker till...

1 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 1 st ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl filmjölk
  • 50 g smält smör
  • 1 st apelsin saft och rivet ytterskal
  • 2 dl russin
  • 25 st torkade och hackade fikon går även att använda aprikoser, katrinplommon eller dadlar
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl rågsikt
  • 1 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 tsk Dr. Oetker bikarbonat
  • 2 dl hackade valfria nötter Kan bytas mot havregryn om man inte vill ha nötter
  1. Blanda den torkade frukten med apelsinsaft och -skal

  2. Vispa ägg och socker i en bunke. Tillsätt filmjölk och smält smör.

  3. Blanda mjölsorterna med bikarbonat och bakpulver i en annan bunke. Tillsätt nötter eller havregryn.

  4. Rör ned mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt frukten och blanda allt. Vispa inte i onödan utan se  bara till att allt är väl blandat.

  5. Häll smeten i smord och bröad avlång form på 2 liter.  Grädda i 150 grader i 50-60 minuter.

  6. Låt gärna kakan stå någon dag innan den skärs i tunna skivor.