Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(12)

Saftiga chokladmuffins

Saftiga chokladmuffins med en kraftig smak av choklad. Hemligheten för att dessa muffins ska bli saftiga är att tillsätta filmjölk till smeten!

Nu är det fikapaus

Vote
(12)

Räcker till 12 st

Räcker till...

12 st

Ingredienser

Så gör du

  • 240 g Vetemjöl (4 dl)
  • 40 g Kakao (1 dl)
  • 10 g Bakpulver (1 1/2 tsk)
  • 6 g Bikarbonat (1 tsk)
  • 4 g Vaniljsocker (1 tsk)
  • 1,9 g Salt (1 1/2 krm)
  • 2 st Ägg (ca 100 g)
  • 180 g Strösocker (2 dl)
  • 112 g Rapsolja (1 1/4 dl)
  • 100 g Filmjölk (1 dl)
  • 50 g Kaffe (1/2 dl)
  • 150 g Mjölkchoklad
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke med hjälp av en visp. Rör tills det inte längre finns några klumpar av kakao eller bakpulver.
  3. Rör ihop ägg, socker och rapsolja i en annan bunke tills du fått en jämn blandning. Tillsätt då filmjölken och kaffet och rör tills blandningen blivit jämn.
  4. Häll den blöta mixen i mjöl-blandningen och rör försiktigt med en visp eller slickepott tills du fått en jämn, klumpfri smet.
  5. Hacka mjölkchokladen i lagom stora bitar (du väljer själv hur stora bitar du vill ha i dina muffins). Vänd ner 2/3 av chokladbitarna i muffinssmeten.
  6. Placera 12 st muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet. Fördela de resterande chokladbitarna på muffinsarna.
  7. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 13-15 min. De är färdiga när de har jäst upp och om du testar att sticka ner en provsticka i muffinsen ska det inte fasta någon smet på, men det gör inget om det fastnar några smulor. Fastnar det smet på stickan behöver muffinsen gräddas i några minuter till.
  8. Tag ut muffinsen och låt svalna ca 10 min i formen. Låt de därefter svalna helt på ett galler. Detta görs i syfte att undvika att de ska bli fuktiga i botten, samt undvika att de fortsätter ”bakas” efter att de tagits ut ur ugnen.