Peron kaka
Efter gammalt sa man peron om potatis. Vi i Roslagen håller fast det ordet fortfarande.Du kommer att bli glatt överraskad med den goda citronkrämen emellan.
Räcker till 20 st
20 st
Ingredienser
Så gör du
- 100 gram smör
- 2-2½ dl vetemjöl
- 2-2 1/2 st kokta kalla potatisar ca 120 gram
- 1 tsk kanel
- 1 msk strösocker
- 50 gram smör
- 1 dl florsocker
- 1 st äggula
- ½ st citron fin rivet skal
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och riv den kalla potatisen fint.
Blanda samman potatis, vetemjöl, och smör till en fin deg.
Kavla ut den ca 3 mm tjock kaka. Försök att att få jämna kanter så går det lätt att sporra eller skära ut kakor.
Strö kanel och strösocker ovanpå den kavlade kakan. Sporra eller skär nu kakan i ganska små trekanter eller rutor, ca 4*4 cm ca 40 st.
Lägg dem på en plåt och med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5-6 minuter.
Citronkrämen
Rör ner rumsvarmt smör och florsocker så det blir mjukt och smidigt. Tillsätt äggulan och citronskalet rör smörkrämen kraftigt en stund.
Lägg ihop kakorna två och två med citronkrämen emellan.