Familjetårta
En chokladvariant på Pinocchiotårta, med fyllning av banan och grädde. Namnet har den fått eftersom den tilltalar alla generationer på släktkalasen.
Räcker till 10-12 st bitar
10-12 st bitar
Ingredienser
Så gör du
Tårtbotten
- 125 g margarin
- 1 dl socker
- 3 st ägggulor
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
Maräng
- 3 st äggvitor
- 2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 50 g mandelspån
Fyllning
- 3 dl vispgrädde
- 2,5 dl bananer, skivade
Sätt ugnen på 175 grader. Kläd en långpanna (30 x 40cm stor) med smort bakplåtspapper. Rör margarin och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen omväxlande med mjölken. Bred ut smeten i långpannan med en slickepott.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan ner socker och vaniljsocker. Bred marängsmeten över kaksmeten. Strö på mandelspånen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, tills marängen är torr och fått lite färg. Låt kakan svalna.
Vispa grädden tjock. Dela tårtbotten i två lika stora delar. Lägg ut ett lager med skivad banan på den ena halvan. Bred ut grädden ovanpå bananskivorna. Lägg den andra delen av tårtbotten över och servera.