Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Dansk vaniljlängd

Recept på vetelängd fylld med härlig vaniljkräm. 

Vote

Räcker till 20 st rejäla bitar

Räcker till...

20 st rejäla bitar

Ingredienser

Så gör du

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 125 g mjukt smör
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 st ägg
Fyllning
  • 5 dl vaniljkräm hemlagad eller färdigköpt
  • 75 g Dr. Oetker korinter
  • 100 g Dr. Oetker suckat
Pensling och garnering
  • 1 st ägg uppvispat
  • 50 g Dr. Oetker mandelspån
  • 2-3 msk pärlsocker
  1. Blanda vetemjöl, kardemumma och vaniljsocker.

  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37°C och tillsätt jästen som får lösas upp under omrörning.

  3. Tillsätt ägg och mjölblandningen i jästen och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa ca 45 min. Blanda samman vaniljkrämen under tiden.

  4. Knåda degen på mjölat bakbord och forma en avlång rulle som kavlas ut till 5 mm tjocklek.

  5. Lägg vaniljkrämen i en sträng på mitten av degen och strö på korinter och suckat.

  6. Vik in sidorna mot mitten, pensla med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Lägg degen på en bakplåt och forma som en halvmåne. Låt jäsa ca 30 min.

  7. Grädda vid 200°C i ca 25 min. Varmluftsugn gräddas vid 180°C. Baktiden kan variera något från ugn till ugn.