Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Hasselnötssemlor

Recept på semlor med hasselnötsfyllning. Fyllningen har en något starkare smak än mandelmassa.

Vote
(2)

Räcker till 15-20 st semlor

Räcker till...

15-20 st semlor

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 paket jäst (50g)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk Dr. Oetker Hjorthornssalt
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • ca 14 dl vetemjöl
Pensling
  • 1 st ägg uppvispat
Fyllning
  • 200 g Dr. Oetker hasselnötter
  • 2 dl florsocker
  • ca 1 dl mjölk
  • inkråm från semlebullar
Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker
Fyllning
  • Rosta hasselnötterna i 200 graders ugnsvärme i ca 5 minuter. Plocka av skalen som då lossnar. Mixa eller mal nötterna. Blanda med florsocker, mjölk och inkråm till en rätt lös smet. Fyll bullarna med fyllningen och bred eller spritsa på vispad grädde. Pudra florsocker över bullarna innan servering.

Garnering
  1. Smält smör och häll i mjölken. Låt det bli 37 grader.

  2. Smula jästen i en degbunke. Häll över vätskan och rör om tills jästen lösts sig.

  3. Tillsätt salt, socker, hjorthornssalt och ägg. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen blank och smidig.

  4. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.

  5. Ta upp degen på bakbordet och knåda ordentligt. Baka ut till runda bullar. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

  6. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna. Skär locken av bullarna och gröp ur lite inkråm.